8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Uzanlar'ın İzmirdeki şirketleri satılıyor

Uzan Grubu'nun alacaklarına karşılık Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan METAŞ, AYSAN, LİMAŞ ve DEMAŞ şirketlerinin, 2-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ihalelerle satılacağı bildirildi. Şirketlerin toplam 80 milyon dolar muhammen bedelle satılacağı öğrenildi.

TMSF tarafından satılacak olan şirketler basına tanıtıldı. TMSF Basın Halkla İlişkiler Müdürü ve Medya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Adıgüzel, İzmir Metalurji Fabrikası T.A.Ş'de (METAŞ) yaptığı açıklamada, daha önce kamu borçlarına karşılık malları haczedilen Uzan Grubu'na ait İzmir'deki demir-çelik ve metal üretimi ile liman hizmetleri alanında faaliyet gösteren 4 şirketin tüm ticari ve iktisadi bütünlüklerinin 2-5 Mayıs tarihleri arasında satılacağını söyledi. Adıgüzel, kapalı zarfla ve açık artırma usulüyle TMSF konferans binasında gerçekleştirilecek olan ihale için teklif verme süresinin 21 Nisan'da dolduğunu, satışın 80 milyon dolar muhammen bedelle gerçekleştirileceğini kaydetti.

Yapılan açıklamaların ardından METAŞ, AYSAN ve LİMAŞ şirketleri basın mensuplarına gezdirildi. İzmir'in Bornova İlçesi'nde kurulu bulunan ve Türkiye'nin ilk elektrikli ark ocaklı tesisi olarak kurulan METAŞ'ta kamu rehnindeki çoğunluk hisselerinin Uzan Grubu'na geçtiği 1998 yılından bu yana üretim yapılmadığı ifade edildi. Tel halat, kaynak elektrotu gibi çelik ürünleri imalatı yapılan ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Urfa Tüneli, İMKB binası ve birçok otoyolun yapımında çelik malzemenin karşılandığı METAŞ'ın, 300 bin metrekarelik alanda kurulu bulunan tesisinde 56 bin 628 metrekarelik kapalı alana sahip olduğu belirtildi. Tüm varlıklarıyla birlikte 4 Mayıs'ta 40 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkarılacak METAŞ'ın, son olarak yıllık 1 milyon 750 bin ton kütük demir ve haddelenmi çelik üretimi kapasitesine sahip bulunduğu ifade edildi.

TMSF tarafından el konulduğunda üretimde değilken fon tarafından yeniden üretime alınması açısından "tek" olmak özelliğini taşıyan Anadolu Yay Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (AYSAN), 2 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan ihalede 3 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunulacağı belirtildi. Halen BMC kamyonları için makas üretimi ile kendi markasıyla tarım aletleri üretimi yapılan AYSAN'ın, yüzde 15-20 kapasiteyle 2005 yılında 343 ton yaprak yay ile 219 adet zirai alet satışı gerçekleştirdiği bildirildi.

METAŞ'ın üretim sevkıyatı için Aliağa Nemrut Bölgesi'nde 1977 yılında kurulan ve 1980 yılında faaliyete geçen Liman Hizmetleri A.Ş.'de (LİMAŞ), METAŞ'ta üretimin durması nedeniyle halen bölgedeki kuruluşlara hizmet vermeye devam ediyor. Yapılan açıklamada, TMSF tarafından el konulduğunda 4 firmaya liman hizmeti veren LİMAŞ'ın, bu süreçte hizmet verdiği firma sayısını 37'ye, kapasitesini de yıllık 100 milyon tondan 600 milyon tona çıkardığı ifade edildi. Kargo hizmetleri ve liman istifade hizmetleri olarak iki ana grup altında toplanan LİMAŞ'ın, 5 Mayıs'ta düzenlenecek ihalede 32 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunulacağı belirtildi.

LİMAŞ hakkında basın mensuplarına bilgi veren LİMAŞ Genel Müdürü Yalçın Kaya, limanın mülkiyetiyle birlikte satılacak olmasından dolayı alıcılara önemli fırsatlar sunduğunu, ayrıca Ege Bölgesi'ndeki en önemli körfezlerden birisi olan Nemrut Körfezi'nde bu limanın bulunmasının da fazlaca avantaj sağladığını dile getirdi. Aliağa'da ağır sanayi tesisleri bulunduğunu ve önemli ulaşım olanaklarına sahip olduğunu belirten Kaya, limanın 14 Şubat 2004 tarihinde 100 bin tonluk yıllık kapasiteyle TMSF'ye geçtiğini, geçen 2 yıllık sürede ek bir yatırım yapmadan 2005 yılı sonu itibariyle yıllık 600 bin kapasiteye ulaştıklarını ayrıca limanın alacak şirketler tarafından 3 milyon ton kapasiteye çıkarılabileceğini ifade etti. Limanın ayrıca 36 metre derinliğe sahip olduğunu bunun da işletmeciler açısından büyük bir avantaj olacağını kaydeden Kaya, "LİMAŞ'ın 2 yıl önce 4 firmayla iş ilişkisi vardı, bugün bu firma sayısı 37'ye ulaştı. Alan olarak tapulu 90 bin metrekare kiralıklarla birlikte toplam 110 metrekare kullanım alanına sahip. Liman Nemrut Körfezi'nde en fazla hayati öneme sahip bir liman. Yatırımcıların pişman olacağı bir yatırım değil. Burası mülküyle birlikte satılacak ve dünya durdukça satın alan firmanın olacak" dedi.

Kaya, limanın satın alacak firmaya ortalama yüzde 25 karlılık sağlayabileceğini, 25 daimi 30 kadar da geçici personelin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Gaziemir İlçesi'nde METAŞ'ın bağlı ortaklığı ile 1966 yılında kurulan Dimir Mamülleri Sanayi A.Ş.'nin (DEMAŞ) ise fason galvanizleme alanında faaliyet gösterdiği, halen yüzde 20 kapasiteyle TMSF yönetiminde üretimine devam ettiği ve 5 milyon dolar muhammen bedelle 5 Mayıs'ta satışa sunulacağı öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2006 Cuma 19:10:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?