8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Esnaftan istişare toplantısı

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nin düzenlediği birlik başkanları istişare toplantısı, Seferihisar'da yapıldı.

Kooperatiflerin takip oranları, plasman durumları, banka ilişkileri, biten genel kurulların değerlendirilmesi ve genel sorunların tespit ve çözüm önerileri ve esnaf ve sanatkarların 2006 yılı beklentilerinin masaya yatırıldığı toplantıya, birliğe bağlı 47 kooperatifin başkanları veya vekilleri katıldı. Birlik Genel Koordinatörü Sebahattin İspir'in yönettiği toplantıda, kooperatif başkanları gerek Halk Bankası ile yaşadıkları sorunları, gerekse gündemdeki ekonomik gelişmelerle ilgili sorunlarını dile getirdi.

Toplantıda bir konuşma yapan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkan Vekili ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, İzmir'e bağlı kooperatiflerin esnaf ve sanatkarların zaman zaman ödeme güçlüğüne düşmelerine rağmen iyi bir yıl yaşadığını, şu anda yüzde 13 olan kredi faizlerinin daha da aşağıya çekilmesi gerektiğini belirterek, "Umut ediyorum ki 29 Haziran'da yapılacak TESKOMB Genel Kuruluna Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da katılarak esnaf ve sanatkarlarımıza önemli mesajlar verecektir" dedi.

Hünü, İzmir Birliği'ne bağlı kooperatiflerde, 2005 yılında 200 trilyon civarında kredi kullandırdıklarını, esnaf ve sanatkarın kredi alması için tek adresin kendileri olduğunu söyledi. Hünü ayrıca, kredi limitlerinin 25 bin YTL'ye çıkarılarak, vadelerine de esneklik kazandırdıklarını belirterek, "Dileyen ortaklarımıza aylık, dileyen ortaklarımıza 3 aylık, 30 aydan 48 aya kadar vade yapıyoruz. Kesintilerin asgariye indirilerek, senetlere ilave edilmesi sitemine geçilme çalışmalarının devam ettiğini, bu aidatlandırma usulünün gerçekleşmesi sonucunda esnaf ve sanatkarların eline daha fazla para geçmesini sağlayacağız. Bu arada kredi faizlerini de artık tek rakamlarda görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda Birliğe bağlı 47 kooperatiften 26 tanesi TESKOMB tarafından takdir ve teşekkür belgeleriyle ödüllendirildi. Takdir alan kooperatifler, Eskiizmir, Dikili, İzmir, Kısıkköy, Menderes, Narlıdere, Pınarbaşı, Seferihisar, Tire, Buca, Bayraklı, Bayındır olurken; teşekkür alanlar arasında Merkez, Altındağ, Çırpı, Çeşme, Edremit, Kemeraltı, Gültepe, Menemen, Karşıyaka, Beydağ, B. Çiğli, Bornova Urla ve Çamdibi Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri yer aldı. Kooperatif takip oranlarına ve kredi dönüşümlerine bakılarak verilen belgelerle ilgili olarak konuşan Hünü, "Merkez Birliğimize bağlı 32 Bölge Birliği var. Birliğimize bağlı 47 kooperatiften 26'sının Türkiye ortalamalarının çok üstünde olması ile gurur duyuyorum" dedi.

Belge alan kooperatiflerden biri olan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin belgesini alan Salahaddin Hünü, "Kooperatif olarak böyle bir belgeyi ilk kez alıyoruz, hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. Hünü, 2006 yılında esnaf ve sanatkarlara daha ucuz ve uygun koşullarda kredi kullandırmak için artık esnaf kredi kooperatiflerine dönüşmelerinin gerektiğini bunun içinde hükümetin yasal düzenlemeleri zaman geçirmeden yapmasını beklediklerini de ekledi.

İstişare toplantısı daha sonra soru-cevap şeklinde devam ederken, birliğe bağlı kooperatif başkanları en son ekonomik gelişmeler konusunda bilgilendirildiler. Toplantı sonunda katılan başkanlara ve misafirlere yemek verildi.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2006 Çarşamba 21:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?