4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Bakan Unakıtan, İzmir'de

İzmir Ticaret Odası'nın 2004 yılı vergilendirme dönemi ödül törenine katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi konusunda maliyenin yollara radar koyduğunu, herkesin buna göre davranması gerektiğini söyleyerek, vergi kaçıranlara geçit vermeyeceklerini söyledi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde 2004 yılı vergilendirme dönemi ödül törenine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, eşi Ahsen Unakıtan, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Emniyet Müdürü Halil Tataş, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın ve iş adamları katıldı.

Vergilendirme ve kayıt dışı ekonomi konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Unakıtan, "Enflasyon 7.5'lere indi, 5'lerin altına düşürüp kalıcı hale getirmeliyiz ama birden bire sevindirik olmanın anlamı yok, daha önümüzde alacağımız çok yol var. Hızlı büyüyen ülkelerde yatırım malları ithalatı mecburen fazla oluyor ve cari açığın esas nedeni de tasarrufla yatırım arasındaki makas mesafesindeki açıktır.

Türkiye'deki tasarruf birikimi yeteri kadar büyük değil. Ülkenin diski bozulunca faizler yüksek oluyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bütçe açığı yüzde 3'lerin altına indi. Ancak özel sektör de tasarrufa gitmeli ama tasarrufu çok az. Paraları yatlara katlara değil sermayeye yapımınızı güçlendirmeye yatırın" dedi.

Özel sektörün çektiği çileyi bildiğini kaydeden Bakan Unakıtan, "Almak, imal etmek, satmak ve parayı toplamak ayrı bir dert, tam para toplanmışken de maliyeci gelip "ver bakalım" diyor. Ben Maliye Bakanı olarak herkesin ortağıyım ama kazancınıza ortağım, zararınıza değil. Sizden alıp sizin istediğiniz yatırımlara harcıyoruz ama kaynak olmadan harcama yapmıyorum. Torbaya bakıyorum para varsa veriyorum, varsa var, yoksa yok. Bugüne kadar bu yapılmadı işte faizler bu yüzden düşüyor. Ülkenin makroekonomik düzeyi daha iyi düzeye geliyor" diye konuştu.

"EURO VE DOLAR DÜŞÜP KALKARKEN, TL TAŞ GİBİ YERİNDE DURUYOR"
Özelleştirmede başarılı bir dönem yaşadıklarını ifade eden Maliye Bakanı Unakıtan, 3 tekel tuzlasına 120 milyon dolar verilmesine kendisinin de şaşırdığını dile getirerek, "Bunun altında altın mı var acaba diye şaşırdım. Bu ülkenin durumu düzeldikte ülkenin değeri artıyor. Her geçen gün kıymetimiz artacak, yabancı yatırımcı da ayağımıza kadar gelecek. Bu politikaya devam edersek faizler düşmek mecburiyetinde" şeklinde konuştu.

TL'den 6 sıfır atıldığını ve euro ve dolar düşüp kalkarken, TL'nin taş gibi yerinde durduğunu söyleyen Bakan Unakıtan, cari açık meselesinin de azaltılması gerektiğine dikkat çekti.

Merkez Bankası'nda 45 milyar dolarlık rezerv olduğunu açıklayan Unakıtan, "Bu miktar daha önce 20 milyar dolar civarındaydı. Sıcak para konusundaki endişeleriniz boş. Sıcak para öyle birdenbire gitmez merak etmeyin. Siz ekonominize kendinize güvenin yeter. Para kuş gibidir, emniyetli yerde kalır. Biraz da bunu yemlemek lazım" yorumunu yaptı.

Vergilendirme sisteminde yenilikler yapacaklarına dikkat çeken Bakan Unakıtan, bu konuda başbakanın önümüzdeki günlerde müjdeli haberleri olacağını bildirdi. Hükümet olarak bundan böyle kayıt dışına ilişkin yeni tedbirler alacaklarını kaydeden Unakıtan, "Artık teknolojik altyapıyı geliştirip, herkesi vergi ödemek zorunda bırakacağız. Bundan böyle, vergi numarasını doğuştan vereceğiz, bunun adımlarını attık. Mükellefi de sektörleri de Ankara'daki bilgisayar sisteminde doğrudan görüyoruz. Her mükellefi takip edeceğiz, hatta bazı pilot bölgelerde bu çalışmalara başladık" dedi.

İş adamlarını maliye radarına takılmamaları konusunda uyaran Bakan Unakıtan, "Bu yolda radarlar var. Avrupa'da adam radar kontrolü yapacağı zaman, radar kontrolü olacak diye uyarıyor. Bizde ise, bizimkiler tam bayırın altına yatıyor, vatandaş hızlanıp gelirken cezayı kesiyor. Biz de maliye olarak yollara radar koyduk ona göre hareket edin. Yakalarsak mübarek olsun. Sonra karşıma geçip de, 'aman bakanım' demeyin" diye konuştu.

"PİYASALARIN CANLANDIRILMASINA YÖNELİK TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR"
İzmir çevre yoluna hükümet olarak özel önem verdiklerini ifade eden Unakıtan, yakında çevre yolu probleminin çözüleceği müjdesini verdi. Unakıtan, "İzmir'in hep daha iyi yerlerde olmasın hayal ediyorum, İzmirliler'e İstanbul'u hedef olarak gösteriyorum. İzmir'in gelişmesi için kongre turizmine yatırım yapılması gerek. İzmir'e daha çok Efes Otelleri lazım. İstanbul ve Antalya dışında İzmir'i de mutlaka kongre turizmi gündemine almalıyız, bu kent kendini İEF ve UNIVERSIADE ile kanıtladı. İzmir'i yerli ve yabancı iş dünyasının buluşma yeri yapalım. Ben ve hükümetim bu konuda sizin arkanızdayız" şeklinde konuştu.

Törende konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, kayıt dışı ekonomiye dikkat çekerek, "Para kazanmak sihirbazlık haline geldi, üyelerimizin yakınmaları sürekli dinliyoruz. Pek çok üyemiz hala 2001 krizinden önceki canlılığı aradıkların ifade ediyorlar. Çarşılarda piyasalarda durgunluk var. Piyasaların canlandırılmasına yönelik tedbirlere ihtiyaç var. Artık sektörel bazlı arz yönlü politikaların geliştirilmesi gerekiyor.

Bunun makroekonomik hedeflerden taviz verilmeden yapılamasının mümkün olduğuna inanıyoruz. Bir süre önce, vergiye yönelik olarak yapılması planında kapsamlı düzenlemelerini ilk adımı olan KDV indirimleri gerçekleştirildi. Gelirler ve kurumlar vergisinde indirimlere gidileceğini ümit ediyoruz" dedi.

İZTO üyeleri arasında en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen firmalar arasında birinci Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. (İzmir Müessesesi), İkinci Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş., üçüncü Akzo Nobel Kemipol oldu. Gelir Vergisi dalında ise sırasıyla Hüseyin Avni Berber,
Ahmet Özden Ertöz, Zübeyde Nilgün Aliberti'ye ödülleri verildi.

2005 yılında Safı Kazanç beyanında, döviz kazandırıcı hizmetlerde, yeni pazar bulan ve yeni bir mal ihraç edenlere toplam 980 altın gümüş madalya ile takdirname dağıttı. Vergi ödemede 75 altın, 74 gümüş, 68 bronz madalya, döviz kazandırmada altın, gümüş ve bronz madalyalar sırasıyla 46, 28, 21 olarak gerçekleşti. Düzenlenen tören ile vergi ödemede 607 takdirname ile döviz kazandırmada 60 takdirname de sahiplerini buldu.

.
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2005 Cumartesi 01:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?