4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Ege pamuğu marka oldu

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, "Ege pamuğu logosunu kullanan işletmeler, balyalar içinde sadece Ege pamuğu olduğunu garanti etmiş sayılacak. Amacımız, ürünümüzün dünyaca ünlü kalitesini koruyup, gelecek kuşaklara ulaştırmaktır" dedi.

Kalitesi, lif uzunluğu, dayanıklılığı, parlaklığı, yumuşaklılığı ve renk tutabilme özellikleriyle dünyaca tanınan Ege pamuğu için Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı. İzmir Ticaret Borsası’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen bu çalışmayla, Ege Bölgesi’nde yetiştirilen pamuk çeşitlerinin korunması yolunda en büyük adım atılmış oldu.

’Ege pamuğu’ olarak markalanan ürünün coğrafi sınırları olarak İzmir ve Aydın’ın tüm ilçeleri, Manisa’nın Merkez, Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Soma ve Turgutlu ilçeleri; Muğla’nın Dalaman, Fethiye, Köyceğiz, Milas, Ortaca ve Yatağan ilçeleri; Denizli’nin Merkez, Akköy, Buldan, Çal, Honaz ve Sarayköy ilçeleri; Balıkesir’in Merkez, Ayvalık, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Havran, Kepsut, Manyas ve Susurluk ilçeleri; Çanakkale’nin Merkez, Ayvacık, Eceabat, Ezin ve Gelibolu ilçeleriyle Bursa’nın Karacabey İlçesi belirlendi.

Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nde Ege pamuğu, "Bölgenin iklim, toprak özellikleri ve ekolojik koşulları nedeniyle, parlaklığı ve yumuşaklığı fazla, boya alma ve iplik olabilme (bükümü, kopma mukavemeti) özellikleri, diğer pamuklara göre daha iyi olan pamuktur" şeklinde tanımlandı. Belgede ayrıca, Ege pamuklarının bitki özelliklerine, meyve özelliklerine, yetiştirme tekniklerine, toprak isteklerine, sulama ve hasat yöntemlerine ayrıntılı bir şekilde yer verildi.

Ege pamuğu adına gerçekleştirdikleri markalama çalışmasının, bölge pamukçuluğunun geleceğini kurtarmak amacıyla bugüne kadar gerçekleştirilen en önemli hamle olduğunu açıklayan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, belirlenen coğrafi sınır içindeki tarım il müdürlükleri, ticaret borsaları, ziraat odaları, DTM Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, E.Ü. Ziraat Fakültesi, Tariş ve Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü temsilcilerinden en az 3 kişinin katılımıyla oluşturulacak denetim komisyonunun, düzenli olarak tarla ve ürün denetimleri yapacağını söyledi.
Coğrafi işareti kullanma yetkisini alan işletmelerin, tamamen Ege pamuğundan oluşan mahlıç pamuk balyaları üzerine coğrafi işaret logosunu vuracaklarını belirten İzmir Ticaret Borsası Başkanı Yemişçi, "Bu logoyu kullanan işletmeler balyalar içinde sadece Ege pamuğu olduğunu garanti etmiş sayılacak. Ege pamuğunu hammadde olarak kullanan tekstilciler, logomuzu taşıyan pamukların karışımsız olduğunu anlayacak. Ege pamuğunu güvenerek satın alacak. Böylelikle ürünün piyasa değeri artacak. En büyük kazanç da üreticinin olacak. Amacımız, Ege pamuğunun dünyaca ünlü kalitesini koruyup, gelecek kuşaklara ulaştırmaktır" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 23:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?