4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Egeli sanayicilerin Suriye çıkartması

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 15 sanayici, işbirliği ve ihracat imkanlarını arttırmak üzere Suriye'ye gitti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın başkanlığındaki heyette yer alan 15 sanayici, Suriye'deki 3 günlük iş ve inceleme gezisi kapsamında Şam ve Halep'teki ticaret odalarını ziyaret ederek, işadamlarıyla ikili görüşmelerde bulunacak.Tamer Taşkın, Suriye'ye hareket etmeden önce Adnan Menderes Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Suriye'nin yatırım mallarına büyük ölçüde ihtiyaç duyduğunu ve petrol fiyatlarının artmasıyla yaklaşık 1.5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini söyledi.

Taşkın, "Suriye'nin ithalatında en önemli ürünleri makine ve ulaşım ekipmanları, gıda, canlı hayvan, metal ve metal ürünleri, kimyasallar ve fosfat oluşturuyor. Petrol, gıda, tekstil ve fosfat ihraç ediyor. 2001 yılı Mayıs ayında bir kararnameyle bin 100 ithal ürüne uygulanan ve yüzde 6 ile yüzde 20 arasında değişen gümrük vergileri yüzde 1'e indirildi. Bunun dışında yeni bir kararnameyle gümrük tarife oranları hesaplanış şeklinin uluslararası standartlara uyumu sağlandı. Türkiye, Suriye'ye mal satan ülkeler arasında Almanya, İtalya, Ukrayna ve Fransa'dan sonra beşinci sırada bulunuyor. Egeli sanayicinin hem kendi sektörleri hem de kendi sektörleriyle ilişkide bulundukları sektörlere yeni bir ihracat ivmesi kazandıracağına inanıyoruz" dedi.

Heyet, Perşembe sabahı İzmir'e dönecek.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 13:43:13
Güncelleme :3 Ekim 2005 Pazartesi 17:18:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?