4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Ekmek zammı tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası'nın geçen ay yapılan meclis toplantısında aldığı ekmek zammıyla ilgili olarak, "Maalesef haddi aşmayı, uğraş alanının dışına çıkmayı, özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanlarına müdahale edilmesini şiddetle reddediyorum" dedi.

Başkan Kocaoğlu, Işıkkent Hayvan Barınağı'nda gerçekleştirdiği incelemeler sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bugüne kadar sivil toplum kuruluşlarıyla uzlaşmacı bir yaklaşım içinde "birlikten kuvvet doğar" mantığıyla çalıştıklarını söyledi. Kocaoğlu, "Ufak tefek şeyleri görmüyoruz, Söylemleri göz ardı ediyor, görmezlikten geliyoruz; ama Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde olan birtakım işler var. Başka makamların yetkisinde olan işler var. Son dönemde sanıyorum, bizim uzlaşmacı, yapıcı yaklaşımımızdan, dedikoduyu, kavgayı, gürültüyü istemeyen kişiliğimizden, belediyecilik anlayışımızdan kaynaklansa gerek bir söylem oluşmaya başladı" şeklinde konuştu.

"Biz uzun süredir devam eden bu söylemlere şimdiye kadar, ne iş yapmak istediğimizi anlarlar düşüncesiyle cevap vermiyorduk" diyen Kocaoğlu, ekmeğin ve ulaşımın bir maliyeti olduğunu, ulaşımı büyükşehir belediyesi olarak zam yapılmasına rağmen sübvanse ettiklerini söyledi. Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Bir toplu sözleşme dönemi geçirdik ve akaryakıta gelen zam hepimizin malumu. Ulaşıma zam yapmak zorunda kaldık. Ekmek zaten piyasada tavan ücret olan 350 YKr'nin altında satılıyordu. Ekmeğin piyasası 200-250 YKr'den oluşuyor. Belli semtlerde 300'den. İzmir Ticaret Odası karar aldı, aynı kararı Esnaf ve Sanatkarlar Birliği de alabilirdi; ama almadılar. Yasal hakkımızı kullandık, vali bizi toplantıya çağırdı. Orada bu zammın gereksiz olduğu yönünde oy kullandık. Karar durduruldu. Ticaret Odası başkanı da kararın kendisini durduracağını söyledi. Biz de bunu memnuniyetle karşıladık."

Kocaoğlu, 2 gün önceki meclis toplantısında, "Belediyeler asli işlerine baksın, halk otobüsü işletsin, ekmekle uğraşmasın" gibi söylemleri doğru bulmadığını kaydederek, "Bu sözleri, maalesef haddini aşmak, başkasının sınırına, özellikle büyükşehir belediyesinin sınırına, yetki alanlarına müdahale olarak değerlendiriyor ve şiddetle reddediyorum. Bunları da söylemekten sakınacak bir durumumuz yok; ama bundan sonra bu tür davranışlarda bulunan, bizim yetki alanımıza giren arkadaşlara da her türlü cevabı vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2005 Cumartesi 17:32:23
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 16:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?