4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İş dünyası, son dakika endişesi yaşıyor

İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) "Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde son durum değerlendirmesi" amacıyla üyeleri arasında yaptığı "3 Ekim anketi" tamamlandı.

440 üyenin katıldığı anket çalışmasının en ilginç sonucu, "AB'nin 3 Ekim'den önce Türkiye'ye bir son dakika engeli daha çıkartacağına inanıyor musunuz?" sorusuna verilen cevaplar oldu. Katılımcıların yüzde 68.2'si, AB'nin yeni bir son dakika engeli çıkaracağını düşündüğünü belirtirken, sadece yüzde 31.8'i "hayır, inanmıyorum" dedi. Ankete katılan İTB üyelerinin yüzde 44'ü Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde geldiği noktayı "olumlu" bulduğunu söylerken, yüzde 2.3'ü "çok olumlu", yüzde 37.5'i ise "olumsuz" olarak nitelendirdi.

Üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçılardan oluşan Borsa üyeleri, "Türkiye ve AB arasında 3 Ekim'de başlaması öngörülen müzakere sürecinin önündeki en önemli engel sizce nedir?" sorusuna yüzde 50 oranında Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan'ın, yüzde 40.9 oranında da Fransa ve Avusturya'nın tutumunu gösterdi. Ankete katılanların sadece yüzde 5.7'si, Türkiye'nin tutumunu "engel" olarak gördüğünü söyledi.

"Türkiye'nin AB'ye üye olması için gerekli koşulları taşıdığını düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya, borsa üyelerinin yüzde 47.7'si "evet" cevabını verirken, yüzde 52.3'ü ise "hayır, taşımıyor" dedi. Müzakerelerin ne zaman tamamlanacağına ilişkin tahmin ve beklentilerin ortaya çıkarılmasını amaçlayan soruya verilen cevaplarda ilk sırayı yüzde 42 ile 2015 yılı aldı. Katılımcıların yüzde 2.3'ü müzakerelerin 2007 yılında, yüzde 12.5'i 2011 yılında, yüzde 17'si ise 2014 yılında tamamlanacağı öngörüsünde bulundu. "Müzakerelerde en fazla zorlanacağımız alanın hangisi olduğunu düşünüyorsunuz?" sorusuna verilen cevapların yüzde 60.2'si tarım sektörü, yüzde 10.2'si sanayi sektörü, yüzde 11.4'ü hizmetler sektörü oldu. Üyelerin bu soruya verdiği diğer cevaplar ise sırasıyla işsizlik, nüfus, din ve Kıbrıs olarak kaydedildi.

Anketin dikkat çeken bölümlerinden birisi de, "AB'nin Türkiye konusundaki samimiyetine inanıyor musunuz?" sorusuydu. Ankete katılan üyeleri yüzde 72.7'si AB'nin Türkiye konusundaki samimiyetine inanırken, yüzde 27.3'ü inanmadığını söyledi. Anket sonuçlarını değerlendiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, katılımcı üyelerin büyük çoğunlukla Avrupa Birliği'ne hala güven duymamasını "çok çarpıcı ve anlamlı bir cevap" olarak nitelendirdi.

17 Aralık tarihinde müzakere için şart koşmayan bazı AB ülkelerinin bugün sergilediği çelişkili tavırların, üyeleri arasındaki bu endişede başrol oynadığını söyleyen Yemişçi, "Özellikle Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin tavrı, 3 Ekim'e çok kısa bir süre kalmasına rağmen zihinleri bulandırmaya devam ediyor. Yine de camiamız, tam üyeliğin Türkiye yararına olacağı konusunda hem fikir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2005 Pazar 15:34:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?