4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

'Özelleştirmeler devrim niteliğinde'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye'nin müzakere sürecinde hızla ilerlemesinin siyasi ve ekonomik reformların devamına bağlı olduğunu belirterek, 2005 yılında yapılan özelleştirmelerin devrim niteliğinde olduğunu kaydetti.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) tarafından düzenlenen İş Dünyası Paylaşıyor başlıklı ve "AB Yolunda Türk Ekonomisinin Değişen Dinamikleri ve İş İnsanı Sorumluluğu" konulu toplantıya İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sanayiciler ve işadamlarının yanısıra konuşmacı olarak TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı katıldı.

Sabancı'dan önce söz alan İZSİAD Başkanı İlknur Denizli, Türkiye'nin AB ile gerçekleştirdiği müzakereler olumlu sonuçlanır ve tam üye olunursa, Türk ekonomik hayatında şu anda var olan aktörlerin yeni döneme adapte olmakta güçlük çekeceklerini ve şu anki pozisyonlarını kaybedeceklerini kaydetti. Türkiye-Arnavutluk maçının devre arasında söz alan Ömer Sabancı ise, AB ve Türkiye arasındaki müzakere süreci hakkında görüşlerini dile getirerek, "Hiç kuşkusuz bu dönemin Türkiye açısından en büyük önemi, içeride ve dışarıda Türkiye'nin mevzuat uyumu sürecindeki başarısını ve saygınlığını yükseltmek olacaktır. Türkiye'nin müzakere sürecinde hızlı ilerlemesi siyasal ve ekonomik reform sürecinin devamına ve derinleştirilmesine bağlıdır" dedi.

Ömer Sabancı, bazı Avrupa ülkelerinde var olan aşırı milliyetçi tutum hakkında ise, "Etkisi aşırı uçlardan merkez sağ ve sol partilere kadar yayılabilen popülist, içine kapanmacı, yabancı düşmanı ve aşırı milliyetçi siyasal eğilimler Avrupa demokrasisinin saygınlığına zarar verici bir düzeyde ortama egemen olmamalıdır. Avrupa bu olumlu yönde ilerlerse demokratik, ekonomik ve toplumsal açıdan güçlenmiş bir Türkiye Avrupa'nın yeniden oluşan dengelerinde kendini en iyi şekilde konuşlandırabilecektir. Bir başka önemli nokta ise her şeyi bilen adam devrinin kapanmış olduğudur. Günümüz koşulları bu olasılığı her geçen gün biraz daha imkansız hale getiriyor. Eski bir atasözü der ki, 'Akıllı olan aklını kullanır, daha akıllı olan başkalarının aklını kullanır'" diye konuştu.

Konuşmasının ardından sanayici ve işadamları ile birlikte Türkiye-Arnavutluk maçını seyreden Sabancı, Türkiye'nin maçı 1-0 kazanması üzerine sevincini alkışlayarak gösterdi. Daha sonra işadamları ve sanayicilerin sorularını yanıtlayan Sabancı, tarım konusunda sorulan bir soru üzerine, "Tarımdaki işgücünü sanayiye ve kentlere kaydırmak lazım. Türkiye'de tarımdaki istihdam yüzde 34'ler düzeyindeyken bu Avrupa'da yüzde 2 seviyelerinde. Politikacılar yıllardır çiftçiye yaranamadılar. Tarım ve hayvancılık konusunda çok büyük bir potansiyel var Türkiye'de ama değerlendiremiyoruz. Türkiye'nin gündeminde tarımı tutmamız lazım. Yoksa bu şekilde müzakere masasına oturursak sıkıntı yaşarız" şeklinde konuştu.

Ömer Sabancı, bir dinleyicinin gerçekleştirilen özelleştirmeler konusundaki görüşlerini sorması üzerine ise, "2005 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen özelleştirmeleri devrim olarak nitelendirsek abartı olmayacaktır. Hem hükümeti hem de özelleştirme idaresini başarılı ve şeffaf özelleştirmeler yaptıkları için kutluyorum" açıklamasını yaptı.

Sabancı, bir soru üzerine ise, Fatih Terim'in yöneticiliğini çok beğendiğini, yolunun açık olmasını dilediğini de sözlerine ekledi.
İZSİAD Başkanı İlknur Denizli, daha sonra TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'ya gecenin anısına bir plaket sundu.

.
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 02:40:34
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 02:43:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?