4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Pamukta kararname sancısı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Tarım Konseyi Başkanı Tuğrul Yemişçi, pamukta kirliliğin önlenmesi amacıyla 2003 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı'nın hala uygulanamamasını eleştirdi.

"Kütlü Pamukların Kirlenmesinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler"e dair 2003/6189 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 9 Ekim 2003 tarih ve 25254 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştığını hatırlatan Yemişçi, "Uygulamanın bu yıl ikinci kez erteleneceğini öğrendik. Üstelik hiç bir haklı gerekçesi yokken. Bu durum devletin ciddiyetini ortadan kaldırıyor. İnsan üzülüyor, bu kararnamenin çıkması için bunca sene boşuna mı koşturduk?" dedi.

Aylarca emek verilen, özenle yetiştirilip üretim safhasına kadar getirilen kalitesi dünyaca ünlü Türk pamuğunun, günümüzde kontaminasyon (kirlilik) denilen çok ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyleyen Yemişçi, tarlada toplanırken, nakliye aşamasında ya da çırçır fabrikalarında balyalanırken pamuğa karışan naylon iplik, giysi ya da harar parçası gibi yabancı maddelerin, tekstil ve konfeksiyon sektörlerine tahminlerin üzerinde zarar verdiğini kaydetti. İTB Başkanı, "İşçilerin dikkatsizlikleri neticesinde oluşabilen küçücük hatalar, çok pahalıya mal oluyor. Özellikle toplama aşamasında pamuğa karışan yabancı maddeler preselenip iplik fabrikasına geldiğinde, oradaki tüm kontrollere rağmen yine de gözden kaçabiliyor ve bu durum, nihai aşamada telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuruyor" dedi.

Başta abraj (ipliğin boya tutmaması) olmak üzere pek çok soruna kaynak teşkil eden kontaminasyon nedeniyle, bir yandan büyük miktardaki ihraç mallarımızın iade ve tazminat tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, diğer yandan da pamuk ithalatının hız kazandığına dikkat çeken Tuğrul Yemişçi sözlerini şöyle sürdürdü: "Esas sorun, pamuğun tarladan toplanması ve çırçır fabrikasına nakli esnasında naylon dediğimiz polypropilenden yapılmış çuval ya da hararların kullanılmasıdır. Toplanan pamukların naylon hararlar yerine pamuktan imal torbalara konulması, kenarlarının da pamuktan dokunmuş ip kullanılarak dikilmesi, şu aşamada yapılacak en mantıklı iş olacaktır. Konunun hassasiyetini, boyutlarını ve vahameti çok iyi bilen bizlerin, pamuğun toplanması esnasında bu tip naylon torbaların kullanımının yasaklanması için bir yasal düzenlemeye gidilmesi konusundaki yıllar süren çabalarını kamuoyu çok yakından biliyor. Ve bu çabalarımız sonucunda, ilgili kararname 2003 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.

Ancak ne yazık ki, "Kütlü pamukların toplanması, taşınması, muhafazası ve depolanması sırasında yüzde 100 pamuktan mamul bez ve boyanmamış veya beyaz ipliklerin kullanılmasını zorunlu tutan" bu kararnamenin, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından ikinci kez erteleneceği yolundaki duyumlarımız, bizleri bu açıklamaya zorunlu kıldı. Türk pamukçuluğu, tekstil ve konfeksiyon sektörleri için hayati önem taşıyan kontaminasyon konusunun sorun olmaktan çıkarılması için, yürürlükteki kararnamenin acilen uygulanmasını istiyoruz."

Kararnamedeki ikinci ertelemenin de gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin ve Türk pamukçuluğunun kaybedeceğini söyleyen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, "Demek ki seneye yine birileri çıkıp Ankara'ya ağlarsa, bu kararname bir kez daha ertelenebilir. Türkiye, pamuk kirliliğinde Hindistan'tan sonra ikinci ülke. Ama bunun önlenmesi için yapılan çabaların tümü ortada kalıyor. Uluslararası çevrelerde pamuğumuzu nasıl savunacağız? ABD 'pamuk balyalarımıza green card veriyoruz' diye reklam yapıyor. Biz ise çıkmış bir kararnameyi bile uygulayamıyoruz. Kimse merak etmesin, devlet bütçesinden para da istemiyoruz. Biz Ege olarak hazırız. Bu kararname bir an önce uygulansın" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 15:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?