4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Şoförler sandığa gitti

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın 7. Genel Kurulu'nda bin 498 oydan bin 17'sini alan Celil Anık, odanın 19 yıllık başkanı Sedat Öner'i geride bırakarak başkan seçildi.

Şoför ve Otomobilciler Odası'nın zaman zaman ortamın gerginleşmesi ile süren 7. Genel Kurulu, Celil Anık'ın zaferi ile sonuçlandı. Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen genel kurulda üyeler, odanın 19 yıllık başkanı Sedat Öner ile 13 yıldır Öner'in yönetiminde yer alan Celil Anık arasında seçim yaptı.

Divan başkanlığı seçimi ve faaliyet raporunun okunmasıyla başlayan genel kurulda söz alan başkan adayı Anık, Öner'i üyelerle yeteri kadar ilgilenmemekle suçladı. 3 yılda 7 bin 100 kez durak ziyareti yaptıklarını dile getirerek kendini savunan Öner'e, seçime 4 gün kala oda başkan adaylığından çekilen Ufuk Keskin'den destek gelmesi, salondaki tansiyonu yükseltti.

Kürsüye gelen Anık, Öner yönetiminden görev istediği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Üyelerden aldığı oy nedeniyle Öner'in yönetiminden istifa etmediğini belirten Anık, göreve seçilmesi halinde belli bulvar ve caddelere taksi cebi yaptırılmasını, ekonomik değerini yitiren araçların değişimi için şirket indirimi, araç yakıtı olarak kullanılan LGP için hizmet satın alımı, sponsorluk anlaşmaları ve üniversite destekli ARGE çalışmaları yapılmasını vadetti.

Anık'ın ardından söz alan Öner ise, Anık'ın vaatlerinin gerçeği yansıtmadığını, görev yaptığı süre içinde Anık'ın da yanlışlığı nedeniyle eleştirilen kararların altına imza attığını öne sürdü. Öner, başkan seçilmesi halinde, 5 ay vadeli 100 YTL'lik şoför kredisinin miktarının artırılacağını, taksi duraklarının fiziksel koşullarının iyileştirileceğini, yedek parça satışında kolaylık sağlanacağını, korsan araçlarla mücadele edileceğini dile getirdi.

Tartışmaların ardından söz alan İzmir Esnaf Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam, Şoförler ve Otomobilciler Odası faaliyetlerinin AB yolundaki Türkiye için ayrı bir önemi olduğunu dile getirdi. Siyasetçinin toplumun nabzını taksicilerden sorduğunu belirten Susam, şoför ve otomobilci arasındaki farkın vurgulanması gerektiğini dile getirdi. Susam, şöyle konuştu:
"Yeni yasanın şoförü esnaf saymaması nedeniyle ciddi mücadele veriyoruz. Şoförlüğün meslek olduğunu, otomobilci olabilmek için önce şoför olunması gerektiğini biliyoruz.

Şoförlük lokantacılık, berberlik gibi formasyon isteyen mesleklerden biridir. Bu, teşkilatın gücünü zayıflatmak isteyen, otomobilci ile şoförün bağını ve gücünü zayıflatan bir anlayıştır. Bunun bedeli de şoförlerin sosyal güvenlikten yoksun kalmasıdır. Esnaflığı bırakan şoför, işsizlik nedeniyle sigortasız çalıştığı için işi bırakınca sosyal güvenlik şemsiyesinin dışında kalmaktadır."

Yapılan konuşmaların ardından gerçekleştirilen ve bin 498 şoförün oy kullandığı seçimlerde bin 17 oy alan Celil Anık, Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın yeni başkanı seçilirken, Sedat Öner ise 467 oyda kaldı.

.
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2005 Pazar 23:11:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?