4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tariş zeytinyağı fiyatını açıkladı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne üye 33 kooperatifin oy birliğiyle aldığı kararla, 2005-2006 kampanya döneminde 1 litrelik 5 asit baz zeytinyağının fiyatı brüt 5 YTL olarak açıklandı.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 40'ını karşılayan İspanya'nın yüzde 20'lere varan pazar kaybını Türkiye'nin çok iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, devletten sınırsız destek alan kurumlar olmadıklarını söyleyerek, "Piyasa koşullarına göre hareket etmek yeni sistemin ortaya koyduğu bir gereklilik oldu, biz de öyle yapıyoruz. Birlikler artık üreticiyi destekleyen ve fiyat belirleyen kurumlar olmaktan çıkarılmıştır. Serbest piyasa koşullarında hareket edilecektir. Peşin alım yapacağız, bunun yanında alternatif alımlarımız da olacak. Vadeli alım sistemini de uygulayacağız. Bunun koşulları önümüzdeki günlerde belirlenecek. Bundan yararlanmak isteyen ortaklarımız ürün bedelini talep ettikleri günün şartlarına uygun vade farkıyla alacaktır" diye konuştu.

Tariş Zeytinyağı'nın artık bir dünya markası haline geldiğini kaydeden Çetin, iç ve dış pazarlarda etkinliklerinin artarak süreceğini, miktar anlamında istedikleri seviyeye ulaşamamış olsalar da şu an 33 ülkeye yayılan bir marka olduklarını ifade etti. Birliğe üye 33 kooperatifle dün gerçekleştirilen toplantıda aldıkları kararı da açıklayan Çetin, "Piyasada oluşan gerçek fiyatları baz alarak, kooperatif yöneticilerimizin değerlendirmeleri ve isteklerini de dikkate alarak, çok titiz bir fiyat çalışması yaptık. 2005-2006 kampanya döneminde 1 litrelik 5 asit baz zeytinyağı brüt 5 YTL olarak belirlenirken, kesintiler sonucunda net 4.75 YTL'den satılması kararlaştırıldı. Alımlar, birliğin 33 kooperatif merkezinde bugünden itibaren başladı. Ödemeler peşin yapılacak ve piyasayı takibimiz de sürecek" dedi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Türkiye'nin önünde bir İspanya fırsatı olduğunu da vurgulayarak, "Bu sene İspanya'da 3.5 milyon zeytin ağacı kuraklık nedeniyle kökünden budandı. Geri kalanların da yarısı çok büyük zarar gördü. İspanya dünyadaki zeytinyağı üretiminin yüzde 40'ını karşılıyor. Dünyada şu an 2 milyon 200 bin ton tüketim varken, 1 milyon 700 bin ton üretim var. Şu anda bile İspanya'da yüzde 6-6.5 oranında pazar kaybı oldu ve bu rakamın yüzde 20'lere dayanması bekleniyor. Yani İspanya'nın yaklaşık 440 bin tonluk bir pazar kaybı oluşacak. Türkiye çok büyük şans yakaladı. Zeytincilikteki makus talihimizi bu şansı kullanarak aşabiliriz. Bunun için üreticiye kilo başına en az 500 bin lira prim verilmeli. Pazar kaybındaki bu boşluğu kim daha önce karşılayabilirse o zeytincilikte bir adım önde gidecektir. Ciddi politikalar belirlenmeli ve akıllı bir tüccar gibi davranmalıyız. Üretici ağacına bakmalıdır, bu sene ekilen fidanlar 5 yıl sonra sonuç verecektir" şeklinde konuştu.

Çetin ayrıca, bu sene 20-25 bin ton zeytin almayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 14:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?