8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Türk-Yunan Bankası kuruluyor

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri geliştirmek için 10 yıldır yoğun olarak çalışan İzmir Ticaret Odası, Türk-Yunan Bankası'nı kurarak bu konuda dev bir adım atmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak İzmir Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıya İzmirli iş adamları da büyük ilgi gösterdi.

Adı Ege Girişim Bankası (Business Aegean Bank-BAB) olacak banka, iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliklerinin artırılması amacını taşıyor. En az 60 milyon Euro sermaye ve yüzde 50-yüzde 50 eşit ortaklıkla kurulacak Türk-Yunan Ortak Bankası; hem ticaret, hem de yatırım bankası olarak hizmet verecek. 10 bin Euro asgari katılım bedeli olan bankanın ilk şubeleri Atina ve İzmir'de olacak. Selanik ve İstanbul'da da şube açılması planlanan banka ile iki ülke arasındaki ticaretin 2 milyar dolardan 6-7 milyar dolara çıkarılması amaçlanıyor.
Türk-Yunan Ticaret Odası ile birlikte yürütülen banka projesinin 3 Aralık 2005 tarihinde Atina'da düzenlenen Money Show isimli toplantıyla Yunan kamuoyuna tanıtılmasının ardından, ikinci tanıtım atağı İzmir'de yapıldı. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticareti daha da arttırmak için kurulması planlanan Türk-Yunan Bankası için düzenlenen toplantı, bankaya ortak olmak isteyen iş adamlarını ve her iki ülkenin yatırımcılarını bir araya getirdi. Egeli yatırımcıların yanı sıra, Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos'un da başkanlığında bir heyetin katıldığı toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege'nin iki yakası arasındaki ticareti ve dostluğu geliştirmek için yoğun çaba içinde olduklarını söyledi.

Ege'deki tüm yatırımcılara uygun buldukları takdirde bankaya ortak olmalarını önererek, Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları'nın da bir bankanın kuruluşunu desteklediğini ifade eden Demirtaş, "Ege'nin iki kıyısında 6 zirve düzenledik. Yunanlı dostlarımızı sayısız kez odamızda ağırladık, pek çok kez Yunanistan'a gittik. Çabalarımız sonuçlarını verdi. 10 yılda iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 200 milyon dolardan 2 milyar dolara çıktı. Amacımız bu rakamı daha da artırmak" diye konuştu.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini yeterli bulmadıklarını belirten Demirtaş, iki ülke arasında 5 milyar dolarlık potansiyel bulunduğunu söyledi. Demirtaş, "Ama bu hedefe ulaşmak için bir 10 yıl daha beklemek istemiyoruz. Yani büyük bir sıçrama yapmamız gerekiyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticaret ve ortak yatırımlara büyük sıçrama yaratacak bir proje olan Türk-Yunan Ortak Bankası kurulmasını kararlaştırdık" dedi.

Ortak banka kurmanın temel hedefinin; iki ülke arasında hızla artan dış ticareti daha da arttırmak, ortak yatırımlara kaynak sağlamak olduğunu belirten Demirtaş, yüzde 50-yüzde 50 eşit ortaklıkla kurulacak bankanın hem ticaret hem de yatırım bankası olarak hizmet vermesinin planlandığını söyledi. Demirtaş, bankanın ilk şubelerinin İzmir, Atina, İstanbul ve Selanik'te açılacağını ve asgari sermayesinin 60 milyon Euro olacağını ifade etti.

"45 MİLYON EURO'YA ÇIKABİLİRİZ"
Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos, bankanın kurulmasına ilişkin Yunanistan'da yaptıkları 12'den fazla tanıtım toplantısına 500'ün üzerinde iş adamı ve girişimcinin katıldığını dile getirerek, "Biz bankanın yarı hissesi olan 30 milyon Euro'luk kısmını toplamak üzere yola çıktık. Ancak Yunanlı iş adamlarından gelen olumlu tepkiler bu rakamın 45 milyon Euro'ya kadar çıkabileceğini gösterdi. Aynı ilginin Türk tarafında da oluşacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

Bugün gelinen noktanın Türk-Yunan iş adamları tarafından gösterilen gayretin ispatı olduğunu ifade eden Koutsikos, bankanın kurulması konusunda uzun yıllardır çalışma yapmalarına rağmen, politik problemler nedeniyle bu sürecin uzadığını kaydetti. Son 1 sene içinde iki ülke hükümetlerinin desteğini aldıklarını açıklayan Koutsikos, şunları söyledi:
"Her iki ülkenin başbakanı da banka kurulması fikrini büyük bir heyecan ile kabul etti. Bu yaratılacak olan banka iki ülke arasındaki ticaretin gelişimini sağlayacak. Dünyada küçük ülkeler büyük ülkelerin yanında bulunduğu zaman küçük ülke büyük ülke ile yüzde 50 civarında iş yapıyor. Ama bizim oranımız sadece yüzde 2'dir. Bu aradaki farkı banka ile kapatmayı amaçlıyoruz. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 2 milyar dolar seviyelerinde. Biz bunu 6-7 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bizim eksiğimiz bir organımızın olmamasıydı. Bu ihtiyacı banka ile kapatacağız."

Yapılan açıklamada, bankanın İngilizce isminin Business Aegean Bank, Türkçe isminin ise Ege Girişim Bankası, merkezlerinin Atina ve İzmir, asgari sermayesinin 60 milyon Euro, minimum hisse sayısının ise 6 milyon hisse, azami sermayesinin 300 milyon Euro, nominal hisse değerinin 10 milyon Euro ve asgari iştirak bedelinin ise 10 bin Euro olacağı ifade edildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 23:34:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?