8
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Devlet Bakanı Şener İzmir'de

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, son haftalarda yaşanan olayların Türkiye ekonomisinin istikrar ortamında olduğunu ve bu ortamı sağlayacak mekanizmalara sahip bulunduğunu gösterdiğini belirtti. Şener, Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) Crowne Plaza Oteli'nde düzenlediği yemekli toplantıda, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin bir sunum yaparak, iş adamlarının sorularını cevapladı. 

Küreselleşme süreciyle birlikte ülkeler, şirketler ve bireylerin uluslararası rekabete açık olması gerektiğine işaret eden Şener, bu değişime ayak uydurarak, komşulardan başlamak üzere tüm dünyayla sıkı ticari bağlar kurmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin 2002 yılında 3 milyar dolar olan komşu ülkelere ihracat miktarının 2005'te 12 milyar dolara çıktığını anlatan Şener, dünyada komşularıyla ticaretten Türkiye'den daha fazla karlı çıkacak bir ülke olmadığını iddia etti. Şener, küresel rekabet ortamında daha hızlı koşmak zorunda olan iş adamlarının hükümetten günübirlik ihtiyaçları karşılamaya yönelik taleplerde bulunmaması gerektiğini belirterek, bu taleplerin yanlış politikalara yol açtığını söyledi. İş adamlarının enflasyon ve büyüme hedefleri konusunda daha sıkı hesap sorması gerektiğini kaydeden Şener, son 3-4 yılda ekonomide önemli değişimler olduğunu söyledi. Şener, ancak ''eskiye göre iyiyiz'' demenin bir ülkeyi kurtarmayacağını, en iyinin hedeflenmesi gerektiğini dile getirdi. 

Sunumu sonrası iş adamlarının sorularını da cevaplayan Şener, Merkez Bankası rezervlerinin son günlerde yaşanan dalgalanmalarda olumlu etkisinin olduğunu söyledi. Hazine'nin yarın 8 milyar YTL'lik borç ödemesi bulunduğunu hatırlatan Şener, 'iyi olmayan piyasa koşullarında' bu ödemenin yarısının rezervler kullanılarak yapılmasının, önemli fayda getireceğine dikkat çekti. Bakan Şener, ''İstikrarı kaybediyor muyuz?'' şeklindeki bir soruya ise şöyle yanıt verdi:
"İstikrarı kaybediyor muyuz? Doğru değil. Dolar kuru şu anda 1.49'da. Çıktı dediğiniz dolar, 4 sene önce 2002 Kasımı'nda 1.680'di. Faizlerde 1-2 puanlık hareket var. Şimdi '37 binlere düştü' dediğiniz borsa, 2002 kasımında 13 binlerdeydi. Piyasaların siyasetçiler, iş çevreleri ve ekonomik aktörlerce dikkatle izlenmesi gerekmekle birlikte son haftalarda cereyan eden hadiseler şunu göstermektedir ki; Türkiye ekonomisi, istikrar ortamındadır ve istikrarı sağlayacak mekanizma ve dengelere sahiptir" 

"Kurların yükselişi duracak mı?'' şeklindeki bir soruya ise Şener, "Ben hep 'Kur çok düşük' diye şikayet alırdım. Şimdi kurun daha fazla artmaması için hangi önlemlerin alınacağından söz edildiğine göre demek ki iyi bir noktadayız" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Şener, bu göreve aday olmadığını, kimin aday olması gerektiği konusunun konuşulmasının da doğru olmadığını söyledi. Salondaki bir iş adamının 'Bizim adayımız sizsiniz' sözü üzerine ise Şener, "Beni aday gösteren başkaları da var. Onlara da teşekkür etmişimdir" diye konuştu. Bakan Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Merkez Bankası'nın politikalarıyla ilgili değerlendirme yapabileceğini ve bunun Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığını etkilemeyeceğini savundu. Bir iş adamının KOBİ borsalarının ne zaman kurulacağına ilişkin sorusu üzerine konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığını belirten Şener, önce salonda bulunan İzmir Ticaret Borsası ve Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi'den bilgi istedi, ardından da cep telefonundan SPK Başkanı Doğan Cansızlar'ı aradı. Telefona cevap verilmemesi üzerine Şener'in, "Sayın Başkan uyuyor olabilir mi?" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. 

Toplantıda konuşan ESİAD Başkanı Mehmet Ali Kasalı ise hükümetin ekonomide sağladığı başarılara rağmen hükümet kanadında sorumluluk sahibi bazı kişilerin söz, tutum ve davranışlarının gelişen güveni zedeleyici sonuçlar oluşturduğunu ve iktidar partisinde olduğu söylenen ''gizli gündem kuşkusunu'' canlı tuttuğunu savundu. Hükümetin son dönemde söylem ve davranışlarıyla ''Avrupa değerlerinden hızla uzaklaşma'' izlenimi verdiğini ileri süren Kasalı, siyasi iktidarda uzlaşmadan çok inatlaşma yaklaşımının ağır bastığını söyledi.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 11:51:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?