8
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İzmir'de Balkan Türkleri Ticaret ve Turizm Paneli

İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği 3. Uluslararası Türkiye -Balkan Ülkeleri Ticaret ve Turizm Paneli, İzmir Konak'taki DEÜ Sabancı Kültür Sarayında başladı. Panel 8-10 Nisan tarihleri arasında devam edecek. Panele 9 Balkan ülkesinden 22 panelist ile birlikte çok sayıda davetli katılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Esnaf Odaları Birliği, İstanbul Bayrampaşa Belediyesi, Ege İhracatçılar Birliği, Salihli Ticaret Odası ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin madde katkıları, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin himayelerinde, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından organize ediliyor. Panel İzmir'in en önemli sanayi bölgesi Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin gezilmesiyle sona erecek. Geleneksel hale gelen panellerin ilki 2003 yılında, ikincisi 2004 yılında İzmir'de gerçekleşmişti. Her sene bir Balkan ülkesinde geleneksel olarak devam etmesi hedeflenen panelde, ayrıca Türkiye'nin Balkan ülkeleriyle ticari ve turizm ilişkilerinin artırılması ve işbirliği sağlanması amaçlanıyor. Açılış konuşmasını yapan İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşanlar, yaptığı konuşmada üçüncüsünü düzenledikleri panelin çok verimli geçtiğine değinerek, daha geniş mekanlara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Panelin Katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balkan ülkelerinde sorumlu Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, panelde turizm ve ticaretin ele alınmasın çok önemli olduğuna değinerek, "Bölgede kış turizmi de ele alınmalı" dedi. Bölgede güvenlik probleminin kalmadığını, konaklama problemine çözümler bulunacağını dile getiren Müsteşar İsen, "Konuşmacılar çocuklarımızın artık yeni bir dünyada daha iyi şartlar bırakmamız gerektiğini dile getirdi. Bölgede ciddi turizm pastası var. Bundan en çok Yunanistan ve Türkiye istifade ediyor. Bölgede Türkiye'nin turizm payı 2004-2005 yıllarında yüzde 50 artmış. Bulgaristan'dan Türkiye'ye gönderilen turist sayısı son 3 yılda 3. sıraya yerleşti. Turizm ve ticaretle ülkeler arası iyi ilişkiler gelişiyor. Bu panelde çözüm yolları bulunarak daha da aratacağına inanıyorum. Bu panelin dışında bende gelen misafirlerle ayrıca bir toplantı düzenleyerek bu fırsatı daha iyi değerlendireceğiz. Burada ticaret, turizm görüşülürken, kış turizmini de ele alalım" diye konuştu.

Konuşmaların ardından panellere geçildi. Panelin son günü Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların ve fuarın gezilmesiyle son bulacak. Panele Bakanlık Balkan ülkelerinde sorumlu Müsteşar Prof. Dr. İsen, Avrupa Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Yavuz Mildon, Balkan Ticareti Geliştirme Kurumu Genel sekreteri Beratiye Oncu, Yunanistan'dan Rodop Valisi Aris Yannakidis, Bosna-Hersek Fahri konsolosu Kemal Baysak, Makedonya'dan Ekonomi Bakanı Fatmir Besimi, Prilepe Belediye Başkanı Marjan Ribeski, Bulgaristan'dan Çevre Bakanı Dr. Cevdet Cakirov, Romanya'dan Gülten Abdullah gibi çok sayıda konuk kaldı.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2006 Cumartesi 12:24:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?