8
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İzmir'de teröre Ayyıldızlı tepki

MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu toplantısının "ümit ve beklentileri" karşılamadığını belirterek, "Önemli olan topyekün bir milli duruş sergilenmesi için gerekli ortak akıl ve iradeyi harekete geçirmektir. Ancak bu konuda birinci derecede siyasi sorumluluğun hükümette olduğu da unutulmamalıdır" dedi. İzmir Kemeraltı Çarşısı esnafı ard arda kalkan şehit cenazelerinden bir gün sonra Türk Bayraklı protesto başlattı.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, "terörle ve siyasi bölücülükle etkin ve kararlı mücadele için gereken tüm tedbirlerin alınması ve bu amaçla topyekün bir seferberlik başlatılması artık kaçınılmaz hale gelmiştir" diyerek, Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki mesajlarının lafta kaldığını savundu. Açıklamasında, ABD'nin bölgedeki etkisine ve Kuzey Irak'taki yerel güçlerin ve Barzani'nin politik yaklaşımlarına da değinen Bahçeli, "AKP hükümetinin, Türkiye'nin karşısındaki terör belasının kökünü kazımak için Kuzey Irak'tan kaynaklanan terörün tasfiyesi amacıyla Irak ve ABD makamları nezdinde girişim yapılmasıyla yetineceğini" ifade etti. 

Bahçeli, topyekün seferbelik çağrısı yaparken "terör" kavramının yanı sıra "siyasi bölücülük" kavramının altını çizdi. 

SINIR ÖTESİ ASKERİ OPERASYON
"Türkiye'nin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınmasının, ABD'nin ve peşmergelerin iznine veya vetosuna tabi kılınamayacağı da açıktır" vurgusunu yapan Bahçeli, şunları söyledi: "ABD'nin askeri gücü ve himayesinden cesaret alan Barzani, hergün Türkiye'ye karşı husumet ilan etmekte, Türkiye'nin içini karıştırmak ve güvenliğini tehlikeye düşürmek tehditinde bulunabilmektedir. Barzani ve Talabani, son olarak, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan sıcak takip hakkını kullanamayacağını, Türkiy'nin bu yola başvurması halinde direneceklerini açıklamışlardır. Türkiye Kuzey Irak kaynaklı fiili bir tehdit ve saldırıyla karşı karşıyadır. Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru savunma hakkı bütün unsurlarıyla doğmuş ve bunun kullanılmasının şartları bütünüyle oluşmuştur." 

Teröre ay yıldızlı isyan

İzmir Kemeraltı Çarşısı esnafı art arda kalkan şehit cenazelerinden bir gün sonra Türk Bayraklı protesto başlattı. Kemeraltı Çarşısı baştan sona Türk Bayrakları'yla donatılırken, İstiklal Marşı ve 10'uncu Yıl Marşı çalındı.


Teröre karşı Türk toplumunda oluşan tepki isyana dönüşürken Kemeraltı esnafı da tepkisini farklı bir şekilde gösterdi. Sabah erken saatlerden itibaren esnaf dükkalarını ve sokakları Türk bayrakları, Atatürk posterleriyle donatmaya başladı.

Öğle saatlerinde de Salepçioğlu Çarşısı önündeki meydanda toplanan esnaf hoparlörden çalınan İstiklal Marşı ve 10. Yıl Marşları'na eşlik etti, saygı duruşunda bulundu. Bazı genç kızların ay yıldızlı forma giyip yüzlerine boyayla Türk Bayrağı yaptıkları gözlendi.

Tarihi Kemarlatı Esnaf Derneği Başkanı Necati Ortabaş, şehit acılarının hem İzmirlileri hem de esnafı derinden yaraladığını belirterek, “Çarşıda büyük bir sessizlik öfke ve moral çöküntüsü var. Herkes çok üzgün. Bu esnafın sessiz bir tepkisi. Bir hafta bayraklar asılı kalacak. Bıçak kemiğe dayandı. Sadece bağırıp çağırak değil daha etkin protestolar yapılmalı. Esnaf olarak devletimizi unutmadık. Devlet de bizi unutmasın, şehitlerin intikamını alsın. Artık hiç kimse acı haberler duymak istemiyor” dedi.





ANKA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2006 Salı 16:01:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?