5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

İzmir'in raylı sistemi neden yapılmıyor?

Öztürk, "5 yıldır İzmir halkı, ’metro, metro’ denilerek kandırıldı. Sayın Kocaoğlu, bu şova son verip, hatalarını kabul ederek kenara çekilmeli" dedi.


TCDD idaresinin, 27 Haziran 1999’da ihale ettiği 80 km’lik Aliağa-Menderes Demiryolu’nu, elektrifikasyon ve sinyalizasyon projesi altında, 2000 yılının Mayıs ayında inşaya başladığını hatırlatan Dr. Galip Öztürk, zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın talebi üzerine Kasım 2000’de TCDD ile Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalandığını kaydederek, "Protokolün hemen ardından, belediye projenin adını metro projesi olarak değiştirdi. O günden bugüne yapılan bir icraat yok.

TCDD üstlendiği işleri sessiz sedasız tamamlarken, Büyükşehir Belediye Başkanı bu projeyi sanki kendisi yapıyormuş gibi ulusal ve yerel basında her gün yer aldı. Aradan 5 yıl geçmesine rağmen, bu projede TCDD’nin yaptıkları dışında, Büyükşehir Belediyesi’nin taahhüt ettiği işlerin yüzde 1’ini bile oluşturmayan Halkapınar İstasyonu dışında yaptığı bir tek şey yoktur. Ne demiryolunun Karşıyaka ve Şirinyer’de yeraltına alınma çalışmalarından, ne istasyonlardan, ne de metro vagonlarından eser yoktur" diye konuştu.

Dr. Galip Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"TCDD’nin hazırlayıp altyapısını tamamladığı bu projede, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina "ben de varım" demeseydi, bugün İzmirliler Aliağa-Menderes arasında metroya biniyor olacaklardı. Ama maalesef bugün sabah ve akşam saatlerinde Karşıyaka ve Buca akslarında iş ve evlerine gidip-gelen binlerce insanımız otobüslerde perişan olmakta, trafik kilitlenmektedir. Bu hem halkımıza eziyet hem de milli servetin heba olmasıdır.

Bakınız, Üçyol’dan Bornova’ya halen çalışmakta olan metro sayesinde ise buradaki vatandaşlarımız çağdaş ulaşımdan yararlanmaktadır. Aliağa-Menderes hattının halen çalışıyor olmaması, İzmir’in yarısına yapılan büyük bir haksızlıktır. Ve bunun sorumlusu, 5 yıl boyunca projeyi, ’hazine garantisi alamadım’ diyerek sürüncemede bırakan Büyükşehir Belediyesi yönetimidir. İzmirliler, gerçekler kendilerine anlatılmadığı için bunu bilmemektedir. Bugün Sayın Aziz Kocaoğlu Büyükşehir Belediye Başkanı’dır. Kocaoğlu, bu projede icraat değil şov yapıldığını, hata edildiğini kabul etmelidir. 5 yıldır İzmir halkı, ’metro, metro’ denilerek kandırılmıştır. Sayın Kocaoğlu, bu şova son verip, hatalarını kabul ederek kenara çekilmelidir."

İZMİR (İHA) -
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2004 Pazar 13:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?