3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

'500 bin kişiye istihdam' iddiası

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral, gümrüklerdeki laçkalığın bitirilmesi durumunda 500 bin kişiye istihdam sağlanacağını öne sürdü.

KÜTSO Başkanı Nafi Güral, Kütahya'yı ziyaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a sanayici ve işadamlarının taleplerini dile getiren bir dosya verdi. Güral, peşin verginin kaldırılmasını istediklerini belirterek, "Enflasyon dönemi bitti, bu nedenle peşin verginin de alınmasının dayanağı kalmadı. Hükümetin bu konuya el atmasını bekliyoruz" dedi.
Türkiye'de ekonomik göstergelerin olumlu olduğuna dikkat çeken Güral, "Enflasyon kimsenin hayal edemeyeceği ölçülerde düştü. Faizler düştü. Milli gelirimiz artı. Borçlarımızın milli gelire oranı artı. Türkiye'nin dışarıdaki itibarı arttı. AB uyum yasaları çıkarıldı. Bütün göstergeler fevkalade iyi gidiyor. Fevkalade güzel gidiyor" diye konuştu.

Türkiye'de sanayicilerin ve KOBİ'lerin sorunlarına dikkat çeken Güral, "Öncelikle bir özeleştiri yapmamız gerekir. Türkiye'de sıkıntılar oluyor. Türkiye'de yolsuzluklar oluyor. Bunun bir ayağında insan faktörü var. Ne yazık ki iş dünyasında da yanlış yapanlar var. Bunların ızdırabını çekiyoruz. Bu tür insanlara bakıldığında ortamın bu tür insanların yanlış yapmasına fırsat verdiğini görüyoruz. Aynı insanı Avrupa'ya gönderdiğinizde yanlışlığı yapmıyor. Orada kurallar neyse onu uyguluyor. Buraya geldiğinde aynı insan değişiyor, canavarlaşıyor. İstihdamın meydana getirilmesindeki en büyük sıkıntı laçkalıklardan da kaynaklanıyor. Bunlardan birisi gümrükler. Gümrüklerden gayri nizamı yollarla getirilen tüketim maddelerinin o ülkede yapılmasını sağlıyoruz. Gümrüklerimizin mutlak suretle kontrol altına alınması gerekiyor. Devlet bunu yapmadığı sürece bu sıkıntılarımız artıyor" diye konuştu. Nafi Güral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer gümrükler kontrol altında tutulabilseydi bu tedarikler KOBİ'lerden yapılacaktı. Sadece bu yollarla alınan tedbirlerle 10 milyar dolarlık tasarruf sağlanmış olsa, 10 milyar dolarlık daha az ithalat yapılması sağlanmış olsa bu 500 bin yeni istihdam sağlanmasını sağlar. İnsanlar çevresinden etkileniyor. Cebine 20 bin dolar koyan Çin'den mal getiriyor. Oradan elde edilen haksız kazançlar daha büyük ithalatların kapısını açıyor. Daha büyük ithalatlar haksızlıkların kapısını açıyor. Haksız rekabet konusunda DDY'nin bir uygulaması var. 250 ton yükten aşağı yük kabul etmiyor. Bu haksız bir rekabete yol açıyor. KOBİ'lerin gelişmesini engelliyor."

Güral, enflasyon ortamının kalmadığını, peşin vergiyi sürdürmenin de manasının olmadığını öne sürerek, "Enflasyon döneminde belki peşin verginin haklı bir dayanağı vardı. Ama enflasyon dönemi bitmiştir. Bugün peşin vergilerin gözden geçirilmesi lazımdır. Biz KOBİ'lerin esnafımızın iş yapma için ihtiyaç duyduğu nakdi önceden elinden alıyoruz. Bunun da mutlak surette değerlendirilmesi lazım. Aksi takdirde Türkiye'de sermaye birikimi olmayacaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 16:45:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ASIM ÖZER IP: 84.60.99.xxx Tarih : 1.10.2005 17:40:11
NAFI BEY, Kütahya mizin Sembolleri olan Cini vede Seramige birde Bor u eklersek bunlari sembolize edcek bir "KÜTAHYA DÜNYA TICARET MERKEZINE "ihtiyaci yok mu? Bu ticaret merkezinin yerli vede yabanci turistlerin hayretle bakmasi gereken vede yillarca unutamayacaklari bir mimari yapiya sahip olmasi gerekmez mi? Eger bu sorularin cevaplari "EVET" ise degerli girisimciler nerede? SAYGILARIMLA ASIM ÖZER/ALMANYA