18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tunçbilek'e ekskavatör

Tavşanlı'da Soma Linyitleri İşletmesi'nden takas edilerek Tunçbilek Garp Linyitleri İşletmesi'ne (GLİ) kazandırılan ekskavatör törenle hizmete girdi.

Açık ocaklarda düzenlenen törene GLİ Müessese Müdürü Paşa Kaya, Müessese Müdür Yardımcıları Rıfat Zeytinoğlu ve Hasan Hüseyin Karaay, Maden-İş Sendikası Batı Anadolu Şube Başkanı Durmuş Düzgün, mühendisler ve işçiler katıldı.

Kurban kesilerek dua okunan törende konuşan GLİ Müessese Müdürü Kaya, "Müessesemize kazandırdığımız 40 numaralı PH 1900 AL ekskavatörün kazı grubuna katılması dolayısıyla toplandık. 1986 yılında 191 M adlı ekskavatör işletmemize katılmıştı. Ancak tek tip olması nedeniyle gerek çalışma yönteminin diğer makinelerden farklılık arz etmesi ve gerekse tek başına yedek parça bulundurması sebebiyle yüzde 30-35 randımanla çalışmaktaydı. Bu da hem bizim açımızdan hem ülke ekonomisi açısından büyük bir tezat teşkil ediyordu.

Bu sebeple diğer müesseselerle böyle tek tip olan makineleri karşılıklı değiştirmek suretiyle ekonomiye kazandırılmalıdır. Artık maliyetleri minimize etmeliyiz. 2005 yılında son 10 yılın en yüksek dekapajını yaptık. Bunun için çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu makinenin revizyonunda bulunan teknik gruba, yevmiyeli personele ve ustabaşlarına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Diğer yandan yeni araç ve cihazlarla modernize edilen Ömerler Yeraltı GLİ Müessese Müdürlüğü Tahlisiye Eğitim Merkezi'nin açılışı da gerçekleştirildi. Burada da yine kurban kesilerek dua edildi. Merkez hakkında bilgi veren Eğitim ve İş Güvenliği Şube Müdürü Mustafa Çokuslu, maden ve taşocakları işletmelerinde ve tünel yapımındaki işlerde iş sağlığı ve güvenlikle ilgili önlemlerin tanziminin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na verildiğini anımsatarak, Ege Linyitleri İşletmesi ile birlikte GLİ Müessesesi'ne bu görevin tevdi edildiğini söyledi. Bunun için tahlisiye merkezine 1 otobüs ve 10 adet yeni tahlisiye cihazının alındığını kaydeden Çokuslu, tahlisiye için yeraltında çalışan 50 işçinin görevlendirildiğini, 3 vardiya halinde çalışan bu işçilerin ülkenin herhangi bir yerindeki maden kazalarına müdahale edeceğini vurguladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Başmühendisi Tamer Soytürk de cihazların teknik özelliklerini anlattı.


.
Yayın Tarihi : 15 Mart 2006 Çarşamba 17:59:55
Güncelleme :21 Mart 2006 Salı 00:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?