3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Haşhaş üretiminde rekor artış

Kütahya'nın Gediz, Emet, Hisarcık, Çavdarhisar ve Şaphane ilçelerinde haşhaş kapsülü alım kampanyası devam ederken, yetkililer bu yılki haşhaş rekoltesinde yüzde 50 artış beklendiğini bildirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürlüğü tarafından Gediz, Hisarcık, Emet, Çavdarhisar ve Şaphane ilçeleri ve köylerinde 1 milyon 750 bin lira avans fiyatla alımların devam ettiği, geçen yıl 400 ton olan haşhaş kapsülü rekoltesinin bu yıl 600 ton dolaylarında gerçekleşmesinin beklendiği açıklandı.

Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, yaptığı açıklamada, "Geçen yıl haşhaş kapsülü 1 milyon 650 bin lira idi. Bu yıl verilen 1 milyon 750 bin lira avans mahiyetindedir. Yeni baş fiyat açıklandığında aradaki fiyat farkı üreticiye ödenecektir. Haşhaş kapsülü rekoltesindeki artışın sebebi, çiftçilerimiz haşhaşa ekiminden kapsülüne buğdaya sarf ettiği kadar emek sarf etmiyor. 2 yıldan beri buğdayın gerçek değerinde satılmaması çiftçiyi haşhaş ekimine yöneltmiştir" dedi.

Üreticiden alınan haşhaş kapsülleri, Afyonkarahisar'a bağlı Bolvadin İlçesi'nde kurulu Afyon Alkoloidleri Fabrikası'na naklediliyor. Burada işlenen haşhaş kapsülleri, morfin yapılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 14:55:12
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 15:09:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?