4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Jeotermal hamlesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 19 ilde bulunan 52 jeotermal kuyu ve 14 jeotermal sahanın ihaleyle özelleştirileceğini belirterek, 900 milyon dolarlık bu yatırımın 5 bin kişiye iş imkanı sunacağını söyledi. Güler, 29 ilin ise jeotermal enerji ile ısıtılacağını vurgulayarak, jeotermal enerjiyi doğalgaza alternatif hale getireceklerini kaydetti.

Güler, bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün jeotermal kaynaklarla ilgili hazırladığı çalışmayı ve jeotermal kaynakların özel sektöre açılmasına ilişkin projeyi açıkladı. "Türkiye'nin altında büyük bir soba var" diyen Güler, bazı bölgelerdeki bilinmeyen jeotermal kaynaklarını tespit edip kullanıma açtıklarını ifade etti.

52 jeotermal kuyu ve 14 jeotermal sahanın ihale ile özel sektöre devredileceğini anlatan Güler, hem enerji çeşitliliğini artıracaklarını, hem doğalgaz fiyatlarına denge getireceklerini, hem de Türkiye'nin sahip olduğu enerji potansiyelini değerlendireceklerini bildirdi. MTA tarafından Türkiye'nin jeotermal kaynaklar haritasının hazırlandığını vurgulayan Bakan Güler, bu haritada 70 ile 100 santigratderece olan jeotermal kaynaklar ile elektrik üretimine uygun olan alanların yer aldığını belirtti. Türkiye'nin jeotermal kaynakları bakımından Avrupa'da birinci, dünyada ise 7. sırada olduğunun altını çizen Güler, "Türkiye'nin jeotermal kapasitesi 2010 yılında 7 bin 500 megawatta (mw) çıkaracak.

Elektrik üretimi 27 mw'tan 550 mw'a çıkacak. Şu anda 100 bin konut jeotermal enerji ısıtılırken 2010 yılında bu rakam 200 bin konut yükselecek. Jeotermal enerjiyle ısınan alan miktarı 635 dönümden 300 bin dönüme çıkacak. Türkiye'deki kaplıca sayısı 215'ten 400'e ulaşacak. Jeotermal kaynaklarımız enerji, turizm, sağlık ve seracılığa büyük katkı sağlayacak. Jeotermal enerjiyi doğalgaza alternatif hale getiriyoruz" diye konuştu.

Güler, Ağrı, Aydın, Afyon, Ankara, Batman, Bitlis, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İzmir, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Şırnak, Sivas, Tokat, Uşak, Yalova ve Yozgat illerinin Jeotermal enerjiyle ısıtılacağını bildirdi.

Jeotermal yatırımlarına yönelik yasal düzenlemeler yaptıklarını anlatan Güler, böylece çevre ve kaynakların bozulmasının önüne geçeceklerini kaydetti. 19 ilde 52 Jeotermal kuyu ve 14 Jeotermal sahanın ihale ile özel sektöre açılacağını anlatan Güler, 900 milyon dolarlık bu proje ile yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edileceğini, 70 mw enerji üretileceğini söyledi. Basın toplantısı sonunda gazecilerin sorularını cevaplayan Güler, mevcut yasaya göre jeotermal kaynakları kiralama yoluyla özel sektöre verebildiklerini ifade ederek, "Jeotermal Yasası'na bir madde ekleyerek kömür sahalarında olduğu gibi jeotermal alanların ihalesi yapılabilecek" diye konuştu.

Güler, jeotermal kaynakların yaygınlaşması ile doğalgaz fiyatlarının kontrol altına alınacağını da kaydetti. Hükümet olarak rekabet ortamını zenginleştirmek istediklerinin altını çizen Güler, "Biz kaynakları ortaya çıkarıyoruz ve yatırımcı için alternatifler sunuyoruz. Özel sektör veya vatandaşımız jeotermali mi yoksa doğalgazı mı kullanacak, buna kendisi karar verecek. Ama bize sorulursa dışa bağımlılığı önleyen yerli modeli yani jeotermal kaynaklarımızı öneririz" şeklinde konuştu.

Güler, basın mensuplarına, "Magazinleşen günlük yaşantımızda bu konuyu kısa haberlerle geçiştirmeyin" ricasında bulundu. 

.
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 16:46:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?