3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Kütahya Çin pazarına açılıyor

Anqing Kenti'yle yapılan "Kardeş Şehir" antlaşmasını imzalamak üzere Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ile birlikte Çin seyahatine katılan Kütahya Genç İşadamları Derneği (KÜGİAD) Başkanı Lütfü Gürpınar, gezinin olumlu geçtiğini dile getirerek, tüm Kütahyalılardan yatırım ve benzeri konularda sabırlı olmalarını istedi.

Çin'in çok büyük bir devlet olduğunu ve hızla gelişen dünyada Çin gibi devletlerle dostluk kurmanın her zaman için faydalı olacağına değinen Gürpınar, yapılan ziyaretin ilk etapta "Kardeş Şehir" projesinin gerçekleşmesi maksadını taşıdığını dile getirdi. Ferdi olarak bu geziden çok dersler çıkardığını dile getiren Gürpınar, "Çin'e Belediye Başkanı Mustafa İça'nın başkanlığında düzenlenen gezide ben ve diğer sivil toplum örgütü üyelerimiz katıldı. Burada gerçekten tam bir devlet protokolü ile karşılandık. Sürekli olarak bizi her gittiğimiz yerde "hoş geldiniz" yazılı pankartlarla karşıladılar ve çok samimi bir ortam içerisinde hem kardeş şehrimizi gezdik hem de incelemelerde bulunduk. Yaptığımız incelemelerde gerçekten de çok etkilendik" dedi.

Kütahya ile "Kardeş Şehir" protokolünü imzalayan Anqing hakkında bilgiler veren Gürpınar, "Anqing, 6.5 milyonluk bir nüfusa sahip ve her geçen yılda daha fazla bir büyüme trendi yakalıyor. Çok ciddi düzeyde yabancı yatırımcıyı ülkelerine, hatta şehirlerine çekmişler. Sürekli olarak çalışan ve üreten bir şehir Anqing. Yaptığımız gezideki ilk izlenimlerimiz bunlar. Gezimiz esnasında Anqing Şehri'nin yöneticileri haricinde işadamlarıyla da görüşme fırsatımız oldu. Onlarla yatırım konularında bazı konularda fikir alışverişi yaptık. Ama öncelikle onlar ticari konuda yapılacak yardımlaşmanın güven ortamının sağlanmasının ardından gerçekleşeceğini dile getirdi. Bu ortamın sağlanması da sadece yapılan bir ziyaretin ardından olmaz. Onlar da zamanında bu tür gezilerde bulunduklarını ve bazı konularda güven ortamının olmaması nedeniyle işlerinin aksadığını dile getirdiler" diye konuştu.
Çin'in Türkiye'de pazar arayışı içerisinde olduğunu anlatan Gürpınar, "Çin'deki iş adamları ve işletmeler Irak, İran ve Ürdün gibi ülkelerin pazarlarına girmek için bazı girişimlerde bulunuyor. Bu düşüncelerinin başında da Türkiye geliyor. Fakat Türkiye'de yatırımın zor ortam ve şartlarda yapıldığını dile getirdiler. Özellikle bazı fabrikaları ziyaret ettiğimizde bize direkt olarak bayilik verebileceklerini söylediler. Bu konuda ilerleyen günlerde daha somut adımlar atılacaktır" şeklinde konuştu.
Çin'in yeni dünya şartları içerisinde Amerika ve AB ülkelerinin yanı sıra önemli bir faktör olduğunu da vurgulayan Gürpınar, şunları söyledi:
"Şu anda dünya Çin ve Hindistan'ı ancak gümrük ve benzeri yasalarla durdurabilmektedir. Üretim hızı ve piyasalara yerli ve Avrupa mallarına oranla daha ucuz fiyattan mal sokmaları ile zaten çoğu yerde belli krizlerin başlamasına neden olmuştur. Baş etmek gerçekten de zor ama imkansız değil. Biz yaptığımız gezinin ardından çok değişik konuları masaya yatırarak bazı yollar geliştirdik. Örneğin bu iki ülke arasında yemekten tutun da eğlenmeye kadar birçok konuda kültür farkları var. Bizler kültürel değerlerimizi orada tanıtabilirsek çok önemli bir iş yapmış oluruz. Gıda konusunda da Çin bir pazar haline gelebilir. Önemli olan düşünce şudur: Biz onlara nasıl faydalı olabiliriz ve onlardan nasıl faydalanabiliriz. Bu iki konunun da cevapları önümüzdeki günlerden sonra belli olacak. Yaklaşık üç ay içerisinde Çin'de ziyaret ettiğimiz yetkililer Kütahya'ya bir gezi düzenleyecek. Biz de onları burada en iyi şekilde ağırlayıp misafirperverliğimizi göstereceğiz. Kütahya'nın beklediği sıçrama belki de bu ikili diyaloglar sayesinde geliştirilebilir. Bizler tohumları ektik. Şimdi sıra o tohumların büyümesine geldi" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 01:03:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?