8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

BM Kalkınma Başkanı Derviş, Muğla'da

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin AB'ye girmesini çok istediklerini ancak Türkiye'nin tam üye olmak için bütün hak ve gücüyle eşit şartlarda birliğe girmesinin iyi olacağını söyledi.

Muğla'nın Fethiye İlçesi Göcek Beldesi'nde bulunan Swiss Otel'de 3 gün sürecek toplantıya katılan BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, toplantı sonunda açıklamalarda bulundu. Ekonomi ve Dış Politika Forumu olarak Mart ayında bir araya gelmek için anlaştıklarını belirten Derviş, "Toplantıda Avrupa'nın geleceğini tartışıyoruz. Sadece Türkiye Avrupa ilişkisi değil, Avrupa'nın kendi geleceğini, kendi sorunlarını, ekonomik sorunlarını, savunma konusundaki sorunlarını siyası yapı ve anayasa konusundaki bütün sorunlarını tartışıyoruz. Şimdilik iyi gidiyor ama daha bitmedi. Bir iş bitmeden iyi oldu demek doğru değil. Ama başlangıç çok iyi oldu" dedi.

Dalyan Beldesi'nde belediye başkanlarıyla bir araya geleceklerini ve görüş alışverişinde bulunacaklarını belirten Kemal Derviş, "Hem Avrupa'ya hem de Türkiye'ye ben her zaman aynı şeyi söylüyorum. Elbette ki AB'ye girmek istiyoruz ama tam üye olmak için bütün haklarımızla bütün gücümüzle eşit şartlarla girersek iyi olur çok iyi olur. Bu, Türkiye için de Avrupa için de iyi olur. O şartların dışında girişi hiç birimiz düşünmüyoruz. Türk toplumu güçlü olarak girmek ister böyle bir şeye. Avrupa'da zaten akıllı davranırsa kendi geleceğini kendi uzun vadeli düşünüyorsa güçlü bir Türkiye ister. Dolayısıyla ben ve diğer arkadaşların hiç birisi, Türkiye olarak eşit olmayan Türkiye'nin girmesini de savunmuyoruz" dedi.

Toplantıda, eski İtalyan Başbakanı ve Uluslararası Balkan Komisyonu Başkanı Senetör Giuliano Amato, Avrupa komisyonu eski üyesi ve Bocconi Üniversitesi Rektörü Mario Monti, PASOK Grup Başkan Vekili ve Avrupa Komisyon eski üyesi Anna Diamantopoulou, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi eski Cumhurbaşkanı ve baş müzakerecisi George Vassiliou, İsveç Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı Urban Ahlin, Brüksel'de yerleşik Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (Center for European Policy Studies - CEPS) Direktörü Daniel Gros, Londra'da yerleşik Avrupa Reform Mekezi (Centre for European Reform - CER) Direktörü Charles Grant, Financial Times gazetesi baş yazarlarından Martin Wolf, Paris'de yerleşik Uluslararası Etüdler ve Araştırmalar Merkezi (Centre des Etudes et Recherches Internationales - CERI) araştırmacılarından Olivier Roy ve ABD Brooking Enstitüsü Avrupa Çalışmaları Direktörü Philip Gordon bulunacak. Türk katılımcılar arasında EDP Danışma Kurulu Üyesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, TÜSİAD Onursal Başkanı Bülent Eczacıbaşı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Ekonomi ve Dış Politika Formu (EDP) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyelerinin katıldığı öğrenildi.
Toplantının 3 gün süreceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 20:18:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?