6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Marmaris'te kırsal alan semineri

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKK) tarafından düzenlenen 'Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Kırsal Alan Planlanması ve Standartlarının Oluşturulması' semineri Marmaris'te başladı. Seminerde kırsal alan planlamasından çok, özel çevre korumaya yönelik eleştiriler dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Yaka, köylülerin özel çevre koruma nedeniyle çocuklarını evlendiremediğini belirtirken, Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Oktay Ekinci ise özel çevre korumayı Türkiye'nin yanlış anladığını ve yanlış uyguladığını öne sürdü. Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanlığı tarafından 3-5 Mart tarihleri arasında Cetia Otel'de düzenlenen seminerin ilk gününde toplantının amacı hakkında bilgi verildi. Toplantıya, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu, AKP Samsun Milletvekili Mustafa Demir, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Yaka, bölge belediye başkanları ve semineri verecek olan konunun uzmanları katıldı.

Toplantını açılış konuşmasını yapan CHP Muğla Milletvekili Yaka, özel çevre korumanın köylüleri olumsuz etkilediğini belirterek, "1990 yılında ÖÇKK diye bir konu ortaya atıldığında hemen hemen herkesin aklına bir şey geldi. Bunlar Fethiye'yi, Göcek koylarını, Datça, Bozburun'u koruyorlar ama Marmaris'i, Bodrum'u korumuyorlar. Acaba bu yerlerdeki koylarda birilerinin gözü var da onlara mı verilecek diye düşünmüştük" dedi.

17 yıl geçmesine rağmen ÖÇKK'nin planlama işini başaramadığını söyleyen Yaka, "Köylerde yaşayan köylülerin yüzde 70'i kaçak inşaattan ceza aldı. Çevreyi kullanarak korumadan bahsediliyor. Ama bu çevrede yaşayan insanlar kullanamadı. Köylülere sorduğumuzda 'Bizi evlendirene oy vereceğiz' diyorlar. Onlarla sohbet edince ne demek istediklerini anladım. Ev yapamadıklarını, bir oda bir balkon çıktıkları zaman ceza aldıklarını öğrendim. Ben Datçalıyım. Benim babamdan kalma tarlamın içerisine ev yapan iki kardeşim ceza aldı. Köyde yaşayan aileler çocuklarını evlendirmek için bir oda yapamadıkları zaman ne yapsınlar?" şeklinde konuştu.

ÖÇKK Başkanı Önder Kıraç ise 17 yıllık sürede ellerindeki araç olan imar planları doğrultusunda köylerde uygulanacak olan planları götürdüklerini belirterek, "Zaman zaman ortaya iyilik yapmak yerine kötü sonuçlanabilecek durumlarla karşılaştık. Bu seminerin nedeni çıkış yolu bulamamaktandır. Yasama yetkisini elinde bulunduran siyasilerimizle birlikte yeni araçları bulmak en asli görevimiz olacaktır" dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Oktay Ekinci ise Barselona Sözleşmesi'nde açıklanan koşulların Türkiye tarafından yanlış uygulandığını savunarak, "Barselona Sözleşmesi'nin özelliği, dünya ekolojisi bakımından, çok özel değerler taşıyan, çok özel koruma kurallarıyla gelecek kuşaklara taşınması gereken yerleri özel koruma altına almaktır. Bu yerler, insandan dahi sakınılması gereken özel yerlerdir. Bu alanların korunması için sözleşmeye taraf olan ülkelerin bu özel alanların korunması için koruma kuralları koymalıdır.

Buna bağlı olarak Türkiye'de ÖÇK kurulmuştur. O zaman, Foça'nın, Fethiye'nin özel çevre korumayla ne alakası vardır? Bir kentin imarının özel çevre korumayla ne alakası var? Bir metropol olmuş Ankara Gölbaşı'nın özel çevre korumayla ne alakası vardır? Barselona Sözleşmesi'nin amacıyla Türkiye'de 90'lı yıllarda kurulan özel çevre korumanın konsepti arasında ciddi çelişkiler olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

İlk 2 gün sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılacağı seminerin 3. günü özel çevre koruma alanının en yoğun olduğu yerlerden birisi olan Marmaris'in köylerine inceleme gezileri yapılacak.

.
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 19:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?