7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

En büyük sorun kayıt dışı

Muğla Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, Muğla Ticaret Odası'nın Olağan Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli sorununun kayıt dışı ekonomi olduğunu söyledi.

Muğla Ticaret Odası'nda Meclis Başkanı Hilmi Giresun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Oda Başkanı Bülent Karakuş ile oda yönetim kurulu ve meclis üyeleri hazır bulundu. Toplantının birinci bölümünde, oda gündemindeki konular ele alınırken, ikinci bölümde Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, vergi mevzuatı ve defterdarlığın yeniden yapılanmasıyla ilgili bilgiler verdi. Türkiye'nin özellikle AB'ye giriş süreciyle birlikte büyük bir değişim geçirdiğini ve bu değişimin kamu kurumlarına da yansıdığını belirten Aksoy, yeni yapılanmayla mükellefe daha kaliteli hizmet sunulacağını ifade ederek, "Mükellefi yakından tanıyan, onun psikolojisini bilen bir anlayış gelecektir. Elektronik beyanname uygulaması ve bankalarca yapılan tahsilatın daha etkin hale getirilerek yaygınlaştırılması, önümüzdeki dönem mükellef-idare ilişkilerinin daha sağlıklı bir zemine oturacağını söyleyebiliriz" dedi.

Maliye Bakanlığı'nda yaşanan yeniden yapılanmayla tüm dünyanın yakından ilgilendiği bir ülke haline gelindiğini söyleyen Aksoy, "Türkiye'nin ekonomide de, makro ekonomik dengeler açısından çok önemli gelişmeler içinde olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomide yaşanan bu olumlu ve sevindirici gelişmelerin devam etmesi bir anlamda kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye bağlı olan bir olaydır. Türkiye'nin mevcut durumu gözönüne alındığında kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında yapması gereken çok şey olduğunu söyleyebiliriz. Gelişmiş ülkelerde yüzde 8'ler civarındaki kayıt dışı ekonominin, Türkiye'de yüzde 50-60'lar civarında seyrediyor olması bu anlamda Maliye İdaresi'nin çok önemli çalışmalar yapması gerektiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki vergi gelirlerinin gerek AB ortalaması, gerekse de OECD ortalamasının altında kaldığını açıklayan Aksoy, "AB'de bu oran yüzde 41.5 ve OECD de yüzde 37.2 iken Türkiye'de yüzde 27.9'dur. Bunun en büyük nedeni Türkiye'deki kayıt dışı alanın büyüklüğüdür. Ülkelerin genel olarak vergi oranlarını da kıyasladığımızda gerek AB ve gerekse ABD ile vergi oranlarında farklılıklar olmakla birlikte birbirine yakın olduğunu söyleyebiliriz. KDV açısından da aynı durum söz konusudur. Ancak, Türkiye'nin en önemli sorunu vergilendirilmeyen alanın büyüklüğüdür. Bu sorunu Türkiye'nin biri an önce çözmesi gerekmektedir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 13:39:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?