7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Türk arıcısı 78 yıl sonra başardı

Türk arıcılar, 78 yıl sonra Dünya Arıcılar Birliği'ne (APİMONDİA) üye oldu. İrlanda'da yapılan uluslararası kongreye Türkiye'den giden delegasyon içinde yer alan Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, "Bir aksilik olmazsa 2011'de kongreye ev sahipliği yapacağız" dedi.

Türkiye'den uzmanlarla birlikte gittikleri kongrede tam üyeliklerinin kabul edildiğini belirten MAYBİR Başkanı Şahin, "Türkiye arıcılığının yanında Muğla çam balının ve dolayısıyla kentin tanıtımını yaptık. Ancak bu tanıtım, ne yazık ki ürünümüzü ortaya koyarak yapılmadı. Şahsen ben kendimi orada Kunta Kinte gibi hissettim. Dünya arıcılığının ne kadar gerisinde kaldığımızı gördüm. Yanlış anlaşılmasın, problem ürünümüzde değil, tanıtım ve pazarlamada. Örneğin, orada herkesin standı vardı; ama bizim yoktu. Çünkü bilmiyorduk. Tanıtımı Muğla olarak kongreye sunduğumuz tebliğlerle yaptık" dedi.

Yaptığı açıklamada, Dünya Arıcılar Birliği uluslararası kongresinin iki yılda bir yapıldığını, İrlanda 2005 Kongresi'nde 2007 Kongresi'nin Avusturya'da yapılmasına karar verildiğini belirten Şahin, "Kongre 2009'da Fransa'da yapılacak. 2011 için Türkiye olarak biz talip olduk" diyerek, "İrlanda Kongresi'ne beraberimizde çeşitli üniversitelerden uzman hocalarımızla gittik. Kongrede dünyada yüzde 80'i Türkiye'de, yüzde 20'si Yunanistan'da ve yüzde 80'in tamamına yakını Muğla'da üretilen çam balının çok bilinmediğini gördük. Hocalarımız tarafından çam balıyla ilgili sunulan iki tebliğ büyük ilgi gördü. Ayrıca, bizim MAYBİR olarak Muğla'da üyelerimize yönelik uyguladığımız AB destekli eğitim programıyla ilgili bir tebliğ sunduk. Bu program da büyük ilgi gördü. Avusturya 2007 Kongresi'ne daha hazırlıklı gideceğiz. Stantlar kurup, dünya pazarlarında yer almaya çalışacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2005 Salı 15:07:28
Güncelleme :9 Eylül 2005 Cuma 20:24:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?