6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Bodrum'da AB destekli seminer

Avrupa Birliği'nin MEDA Programı ile İtalya, Yunanistan, Mısır, Fas, Türkiye ve Malta ülkelerini bir araya getiren EUMEDIS projesi toplantısı, Bodrum'da gerçekleştiriliyor. 

Akdeniz'in antik deniz ticaret yolları üzerindeki arkeolojik bölgeler arasında turizmi arttırmak ve ticari işbirliği ağı oluşturmak için düzenlenen toplantı; Bodrum Ticaret Odası Bodrum Turizm Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Bodrum Turizm Tanıtma Derneği tarafından organize ediliyor. Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonu'nda başlayan ve 2 gün sürecek olan seminerlerin açılışında BTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon ve Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan birer konuşma yaptı. EUMEDIS Türkiye Proje Müdürü Ömer Engin As, seminerlerin amacı hakkında kısa bir konuşma yaptı. Ömer Engin As; bilgi, görüntü, tarih, kültür ve turizm olanaklarını geniş kitlelere yayarak Akdeniz bölgelerinin tanıtımını arttırmak istediklerini belirtti. Ömer Engin As, "Proje, arkeolojik sektörde uzmanlaşmış yüksek kalite sanat ve el sanatları ürünlerinin daha geniş bir pazara ulaşması amacıyla katalizör; Akdeniz bölgesinde arkeolojik turizm için özelleştirilmiş sitelerin bir araya getirilmesini sağlayacak bir Portal olacaktır" dedi. 

Seminerde 1. oturuma; Avrupa Komisyonu'ndan Francesco Badioli, BTO Proje Danışmanı Arkeolog A. Rasim Özgürel ve Helen Enstitüsü'nden Prof. Harry Tzalas konuşmacı olarak katıldı. Avrupa Komisyonu'ndan Francesco Badioli, yaptığı konuşmada, projenin Akdeniz bölgesindeki sosyal uçurumu kapatmak amacıyla ortaya çıktığını söyleyerek, "Akdeniz bölgesinde yeni ortaklıklar kurmak, Akdeniz'in iki yakası arasında bir köprü oluşturmak ihtiyacından yola çıktık" dedi. 

Öte yandan seminerleri izlemek için Bodrum'a gelen TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy da bir konuşma yaparak, projeyi sonuna kadar desteklediği açıkladı. Ulusoy, "Önceden bir macera yolu olan İpek Yolu'nu bir kültür yoluna dönüştürmüştük. Şimdi ise Fas, Yunanistan, Mısır, Malta, Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz ülkeleri, kültür turizmi projesi için bir araya geliyor. İnanıyorum ki, Akdeniz havzasında antik ürünlerin ortaya çıkarılması ile yeni iş alanları oluşturulacaktır. Sektörde hepimiz para kazanmak istiyoruz. Ancak doğaya zarar vermeden hareket edilmeli, en önemlisi bilim adamlarından doğayı korumak anlamında bilgi almalıyız. Kendi istediğimiz değil, onların söylediği görüşler üzerinden hareket etmeliyiz" dedi. 

Projeye Türkiye'den Bodrum Ticaret Odası ,Turizm Kültür ve Varlıklarını Koruma Derneği, Bodrum Turizm Tanıtma Derneği, Fas'tan Hassan II-Mahmoudia Üniversitesi, İtalya'dan TECLA (Avrupa, Yerel ve Ulusal İşbirliği Derneği), CNA (İtalya Esnaf Sektörü ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Ulusal Konfederasyonu), FM (Marenostrum Vakfı), ALCHERA Şirketi, Roma Üniversitesi 'La Sapienza'- Turizm Sosyolojisi Bölümü, Catania Üniversitesi -Yunan Roma Arkeoloji Bölümü, FIAVET (İtalyan Turizm ve Seyahat Şirketleri Dernekleri Federasyonu), Malta'dan Bormla Belediyesi, Mısır'dan PCU (İmalat Kooperatifleri Derneği), Yunanistan'dan AHPA (Atina El Sanatları Üreticileri Birliği), ADEP (Patras Planlama ve Geliştirme Belediye Kurumu), HIPNT (Denizcilik Geleneklerinin Korunması için Helen Enstitüsü) katılıyor.
.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2006 Cuma 18:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?