6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Bodrum'da Avrasya Ülkeleri Su Ürünleri Çalıştayı

Başbakanlık Türk İş Birliği ve Kalkınma Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği 1. Avrasya Ülkeleri Su Ürünleri Çalıştayı Bodrum'da başladı.

Bodrum Dedeman Otel'de düzenlenen çalıştaya; Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Muğla Tarım İl Müdürü Hadi Kayhan, Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkan Yardımcısı Musa Kulaklıkaya, Azerbaycan, Gürcistan, Moğolistan, Özbekistan ve Tacikistan'dan yetkililer katıldı.

Açılışta konuşan Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkan Yardımcısı Musa Kulaklıkaya, su ürünleri çalışmalarının önemine değinerek, "Dünyada doğal kaynaklar hızla tükenmekte, insanoğlu hayatını sürdürebilmek için sürekli yeni kaynaklar aramaktadır. Bugün sağlıklı ve dengeli beslenmek, insanoğlunun en önemli sorunlarından birisidir.

Balıkçılık tahminlere göre, su ürünleri uluslararası ticarette 51 milyar dolarlık değere sahiptir. 36 milyonun üzerinde insan yetiştiricilik ve avcılık faaliyetlerinde doğrudan çalışmakta, 200 milyon insan dolaylı ya da doğrudan geçimini balıkçılıktan sağlamaktadır. Dünyada doğal balık stoklarının gün geçtikçe azalması, kültür balıklarının doğada yetişen balıklarla et kalitesi açısından çok büyük farklar olmaması, her mevsim kolayca elde edilebilmeleri ve diğer su ürünlerine göre daha ucuza mal edilebilmeleri, kültür balıkçılığına verilen önemin gün geçtikçe artmasına neden olmaktadır" dedi.

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan da yaptığı konuşmada, balıkçılık sektöründe yürütülen ortak çalışmaların diğer alanlarda da yapılması gerektiğine dikkat çekerek, çalıştayı düzenleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. İki gün sürecek çalıştayda; Azerbaycan, Gürcistan, Moğolistan, Özbekistan ve Tacikistan'dan gelen yetkililer, ülkelerinde yürütülen su ürünleri çalışmaları hakkında bilgiler verecek.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 16:33:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?