6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Ekolojik Tatil Günleri başladı

Fethiye'deki Pastoral Vadi ve Yonca Lodge'un kent yorgunları için düzenlediği Ekolojik Tatil Günleri başladı. Ekolojik Tatil Günleri, 27-30 Nisan, 4-7 Mayıs, 11-14 Mayıs, 18-21 Mayıs ve 25-28 Mayıs tarihlerinde dört günlük periyotlarla devam edecek.

Buğday'ın TaTuTa projesine dahil olan Pastoral Vadi ve Yonca Lodge, kentin stres, karmaşa ve gürültüsünden kaçmak isteyenleri Fethiye'nin Yanıklar köyüne bekliyor. Gökyüzündeki bulutları izleyerek gelecek yılın hava tahmininde bulunan yaşlı bilgelerin yaşadığı, ekim-dikim işlerinin ay takvimine göre yapıldığı Yanıklar'da, ekolojik mimari yaklaşımıyla tasarlanan çiftliklerde ahşap, taş ya da kerpiç evlerde konaklanıyor; ekolojik ürünlerle besleniliyor, doğa yürüyüşleri ve bisikletle çevre turu yapılıyor. 20 Nisan'da başlayan Ekolojik Tatil Günleri'nde tarımsal üretim, yerel kültür ve sanat atölyelerine katılabilen tatilciler, Caretta Caretta'ların milyonlarca yıldır yumurta bıraktıkları kumsalda veya ormanda yürüyüşler yapabiliyor. Teknelerle balık avına da çıkılabilen tatil günlerinde, çevredeki adalara yapılan turlarla deniz feneri de ziyaret edilebiliyor.

Pastoral Vadi ve Yonca Lodge'un bir araya gelerek ilk adımlarını attığı Pastoral Yaşam Projesi ekimde, hasatta imecenin devam ettiği, birbirine bağlı komşuların bulunduğu topraklarda ekolojik tarım yapmayı, var olan biyolojik çeşitliliği korumayı, geleneksel yapı kültürünü günümüz koşullarında sürdürmeyi, atıkları çevreye zarar vermeyecek şekilde doğaya geri kazandırmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi, el sanatlarını yaşatarak geliştirmeyi, pastoral yaşamın kaybolan ve unutulan parçalarını yeniden hayata geçirmeyi amaçlıyor. Bu amaçları gerçekleştirmek için köyde, muhtar ve öncü köylülerle kurulan dernek çatısı altında çalışmalara devam ediliyor.

Projenin yürütücüsü Ahmet Kizen, "Bir yandan ekolojik tarımı tüm köye yaymak, köyün doğal ve kültürel değerlerini yaşatmak diğer yandan da eski taş ve kerpiç evleri onarıp köy pansiyonculuğunu başlatmak istiyoruz" dedi.

Ekolojik Tatil Günleri ile ilgili detaylı bilgi www.pastoralvadi.com ve www.yoncalodge.com adlı internet sitelerinden alınabilir.

.
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2006 Pazar 21:54:47
Güncelleme :23 Nisan 2006 Pazar 21:58:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?