6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Gökova'yı Kurtarma Projesi

Gökova Körfezi ve Sedir Adası'nda, uygulanması hedeflenen "Bütünleşik Kıyı Yönetimi" projesine Akyaka Beldesi'nde başlandı.

Toplantıya Muğla Valisi M. Temel Koçaklar, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Yücel, Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, ilgili daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Gökova-Akyaka halkı katıldı. Koçaklar, projenin Üniversite-Valilik-Akyaka Belediyesi işbirliğinde uygulanacağını belirterek, "Umarım uygulamaya koyduğumuz bu güzel proje başarılı olur ve AB fonlarından yeni destekler sağlayacak projeler üretilir. Bu proje,Türkiye'de ilk olması ve ortaya kıyı yönetimleri için örnek bir model konulması açısından önemlidir. Sivil toplum örgütlerimizin projenin başarıya ulaşmasında büyük katkılarının olacağına inanıyorum" dedi. Proje uygulayıcısı Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Özhan ise, projeyi tanıtırken, "'AB Avrupa&Akdeniz Ortaklığı MEDA Programı' içinde yer alan 'Kısa ve Orta Dönem Öncelikli Çevresel Eylem Programı'ndan (SMAP III) destek kazanılan 'Gökova Bütünleşik Kıyı Yönetimi' projesi, 1 milyon 334 bin 600 euro'ya mal oluyor. Proje bedelinin 1 milyon 67 bin 600 euro'luk bölümü AB fonlarından karşılanıyor. Bu projenin temelleri, geçtiğimiz aylarda Muğla İli Kıyı Alanları Sempozyumu'nda atıldı. Sempozyumda alınan önemli kararlardan biri de 3 yıl süreli Bütünleşik Kıyı Yönetimi Projesi'dir. Bu projenin uygulanmasıyla 3 yıl sonra Akyaka'nın bazı özellikleri bugünkünden daha iyi olacak ve edindiğimiz deneyimler, Türkiye için örnek olacak" diye konuştu.

Özhan, projenin amacının, ulusal, bölgesel ve yerel düzeydeki yönetim kurumlarının Gökova'da Bütünleşik Kıyı Yönetimi için kültür ve becerilerini geliştirmek, mevcut yasal ve kurumsal düzenlemeleri kullanarak makul bir bütünleşik kıyı yönetimi oluşturmak, proje alanı için ve diğer kıyı alanlarındaki benzer projeler için örnek niteliğinde iyi hazırlanmış kapsamlı bir kıyı yönetimi eylem planı ve tematik yönetim planları oluşturmak olduğunu söyledi.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2006 Cuma 19:26:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?