6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Japon Türkolog, Asya Türkleri'ni anlattı

Bodrum'da düzenlenen konferansta Japon Türkolog Osaka Üniversitesi'nden Prof. Dr. Takashi Osawa, Ön Türk Uygarlığı hakkında bilgi verdi.

Panel öncesinde konuşma yapan Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, organizasyonun Bodrum'da gerçekleştirilmesine vesile olan Gülseri Başar'a ve paneli düzenleyen Prof. Dr. Takashi Osawa'ya teşekkür etti.

Japonya'nın Kazanava Üniversitesi'nde Çin tarihi okurken, Türk tarihinin daha eski olduğunu fark eden Prof. Dr. Osawa, aynı üniversitenin Türkçe bölümüne devam etti. Ön Türk Kültürü ile Japon Kültürü arasındaki benzerliklerin konu alındığı panelde Orta Asya kültür medeniyetinin yeniden güncel bilgilerle kaleme alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Osawa, "Japon kültürü incelendiğinde, Orta Asya'dan gelme izler bulunuyor. Japonlar aynı eski Türk Şamanizm'in de olduğu gibi ağaç, su, gökyüzü, yıldırım gibi doğa olaylarına ve objelerine Tanrı olduğu gerekçesiyle inanıyorlar. Japonlar Şintoizm dini, Şamanizm'le büyük benzerlikler gösteriyor" şeklinde konuştu.

Japonların ölülerini daha çok Budist ayinlerine göre gömdüğünü belirten Prof. Dr. Osawa, buna benzer öğelerin eski Türklerde de görüldüğünü, Altaylar'da bir takım çalışmalar yaptığını belirtti. Kayalara çizilmiş duvar resimlerini analiz eden Osawa, Orta Asya'da halen bazı Türk etnik gruplarının Şamanizm inançlarına göre ibadet ettiklerinin altını çizdi. Prof. Dr. Osawa'nın barkovizyon gösterisi eşliğinde tamamını Türkçe olarak sunduğu panel büyük ilgi gördü.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2006 Cumartesi 18:15:09
Güncelleme :15 Nisan 2006 Cumartesi 18:20:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?