6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Muğla Balı'na standart geliyor

Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, 2.5 yıllık Ticaret Borsası'nı kendi binasına kavuşturduklarını belirterek, Muğla Balı ile zeytin ve zeytinyağına standart getireceklerini söyledi.

Muğla Valisi M. Temel Koçaklar, Muğla Ticaret Borsası'nı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ziyarette konuşan Vali Koçaklar, sivil toplum örgütlerinin önemine değinerek, "Muğla Ticaret Borsası'nın 2.5 yılda varlığını Türkiye'ye kabul ettirmiş olmasından gurur duyuyoruz. Bugüne kadar yaptığım her işte sivil toplum örgütleriyle işbirliğine önem verdim. Ticaret Borsası ile güzel işler başaracağımıza inanıyorum" dedi. Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinden, Muğla'nın tarım ve hayvancılık alanındaki sorunlarını dinleyen Vali Koçaklar, "Muğla'nın bütün sorunlarını koordineli biçimde, toplumun her kesiminin temsilcileriyle dayanışma içinde birlikte çözmeliyiz. Bu nedenle biran önce Muğla Kent Konseyi'ni oluşturmalı ve bir yol haritası yapmalıyız. Sorunun değil çözümün parçası olmalıyız" diye konuştu. Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, Ticaret Borsası'nın 2.5 yılına, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleriyle çok şey sığdırdıklarını belirterek, 4 bin 600 metre kare arsa satın aldıklarını, burada çok amaçlı bir kompleks kuracaklarını, ancak bu inşaat zaman alacağı için, şuanda borsanın bulunduğu binada, kendi mülklerinde hizmet binası olarak kullanmak üzere bir de daire satın aldıklarını söyledi. Muğla Ticaret Borsası'nın, TOBB'da saygın bir yere sahip olduğunu, kardeş kuruluşlara önder olabilecek düzeye geldiklerini belirten Nizamoğlu, Muğla'nın en önemli eksiklerinden birinin laboratuar yokluğu olduğunu ifade ederek, "Muğla'da şuanda bir müteşebbis, laboratuar kuruluşu için adım atmıştır. Bu konuda bizim de girişimlerimiz vardı. Önümüzdeki günlerde Almanya-Bremen'den, akredite bir laboratuarın temsilcileri Muğla'ya gelecek. Muğla'nın yararına olacak bu görüşmelerde, Muğla Üniversitesi ile birlikte bu laboratuarın kuruluşunu gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Ticaret Borsası Başkanı Nizamoğlu konuşmasında, Muğla'da 25 bin ton çam balı üretimi gerçekleştirildiğini, Türkiye çam balının bir standardının bulunduğunu, ancak Muğla Çam Balı'nın standardı bulunmadığını belirterek, "Borsa olarak çam balına bir standart getirebilmek için TÜBİTAK'a başvurduk. Balın ne gibi hastalıklara iyi geldiği yönünde araştırma yaptırıp, balımızın fiziksel, kimyasal özelliklerini de ortaya koyarak standart belirleyeceğiz. Bunu üniversiteyle yapacağız. Muğla'nın zeytin ve zeytinyağı da balı kadar önemli. Balda standardı sağladıktan sonra, zeytinimiz ve yağımızda da aynı işi yapacağız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2006 Cumartesi 18:39:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?