6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Termik santralin yarattığı kirlilik masada

Yatağan Termik Santrali'nin son günlerde yoğun kirlilik oluşturmasının ardından sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, Muğla Valisi Temel Koçaklar ve termik santralin yetkilileriyle biraraya geldi. 

Toplantıya Vali M. Temel Koçaklar, Vali Yardımcısı Hulusi Kaya, Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, İl Çevre Müdürü Behlül Şenyürek, Yatağan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve siyasi parti başkanlarıyla Yatağan Termik Santrali'nin yetkilileri katıldı. Termik Santrali'nin faaliyeti hakkında dilekçeyi Vali Koçaklar'a sunan Muğla Barosu İlçe Temsilcisi Av. Muammer Özer, "Yatağan Termik Santrali ilçemizde yaklaşık 24 yıldır faaliyet göstermektedir. İnsan sağlığına ve çevreye zararlı etkileri olduğu bilinen santralin bu zararlı etkilerinin giderilmesi açısından 'Baca Gazı Arıtma Tesisi' yapımına başlanmış ancak tarafımızca bilinmeyen nedenlerden dolayı bu tesis ne yazık ki devreye sokulamamıştır. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Son 2 haftadır santralin yöremizdeki meteorolojik nedenlerden dolayı zaman zaman 
minimum düzeyde çalıştırılmasına rağmen, insan ve çevre sağlığını çok ciddi 
şekilde tehlikeye atacak ölçüde hava kirliği oluşturulduğu tarafımızca 
müşahede edilmektedir" dedi. 

Av. Özer, santralin baca gazı arıtmasının devreye girip girmeyeceği konusunda endişelerinin olduğunu belirterek, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın ilçemize ve santrali ziyareti sırasında 2006 yılı Ağustos ayında Baca Gazı Arıtma Tesisi'nin devreye gireceği müjdesini verdiği ve bu sözü devletin sözü olarak nitelendirdiğimiz için, bu sözün gereğinin yerine getirilmesi devletin güvenirliği açısından zorunluluğu hasıl olmuştur. Arıtma tesisinin faaliyete geçme tarihinin erteleneceği hususundaki duyumlarımız bizlerde hayal kırıklığı oluşturmuştur. Arıtmalar devreye girene kadar halkın sağlığı açısından acil önlemler alınmasını istiyoruz" diye konuştu.
Yatağan Termik Santrali'nden çıkan kirli gazların ölçümüne yarayan 2 adet ölçüm cihazı bulunduğunu ifade eden Av. Özer, "Hava kirliliğini ölçen cihazlar tahminlerimize göre birbirlerinden farklı sonuçlar vermektedir. Bu cihazların konuşlandırıldıkları yer itibariyle mümkün olduğu takdirde sayısının arttırılması ve hatta mobil cihazların devreye sokulmasıyla sağlıklı ölçüm sonuçlarının elde edilmesi suretiyle kirlilik oranının artış göstermesi halinde santral ünitelerinin geçici olarak devre dışı bırakılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Hava kirliliği sorununun en kısa zamanda aşılacağını belirten Vali M. Temel Koçaklar, "İnsanlarımızın sağlık hizmetlerine özen göstermeliyiz. 1984 yılından bu yana ülkemizin her yanında termik santralinde önemli gelişmeler olmuştur. Bizler de Yatağan'a gittiğimizde halktan sadece santral hakkında şikayetler alıyoruz. Yaptığımız toplantılarda da bu sorun ile ilgili çözüm yollarını aramaktayız. Yatağan'ın hava kirliliği sorununu aşacağımıza inanıyorum" açıklamasında bulundu. 

Yatağan Termik Santrali'nin kurulduğu yıldan buyana hep kirlilik yönleriyle anıldığını kaydeden Yatağan Termik Santrali Müdürü Aziz Tığ, "Yatağan'da kirlilik olmasını tabii ki biz de istemiyoruz. Ölçüm cihazlarında gösterilen yüksek değerler anlık değerlerdir. Bu değerler sürekli yüksek değer göstermez. Şu zamanlarda temiz enerji üretmek zorundayız. Teknik ekibimizle 24 saat çalışmalarımızı kontrol altında tutmakta ve Çevre İl Müdürlüğü ile her an irtibat halindeyiz. Amacımız insan sağlığını etkilemeyecek bir şekilde enerji üretmek. Ünitelerimiz şu an devrede" diye ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 19:05:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?