5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

"Gribi soğuk algınlığıyla karıştırmayın"

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, gribin, soğuk algınlığından çok daha ağır ve ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalık olduğunu bildirdi. 

Yıldırım, yaptığı açıklamada, gribin, yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler gösterdiğini belirtti. Yıldırım, gribin, belirtilerle birlikte 2 haftadan daha uzun sürebilen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu kaydederek, ''Grip, bazen soğuk algınlığıyla karıştırılabilir. Ancak grip, soğuk algınlığından çok daha ağır ve ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır'' dedi. 

Çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde gribin, çok daha ağır seyrettiğini ve ölüme kadar varabilecek sonuçlara yol açtığını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: 

''Gribe yol açan influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları; öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişilerle direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalarla bulaşmadır. Bu anlamda kapı kolları, telefon ahizeleri gibi ortak kullanımda olan araç gereçlerin birer aracı olduğu düşünüldüğünde, elleri sık sık sabunla yıkamak gibi basit önlemlerle alınacak tedbir sağlık açısından son derece önemlidir.'' 

Yıldırım, gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini engellemek olduğunu belirterek, ''Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinilmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmeli. Hastalarla yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalı, el ve ortam hijyenine hassasiyet gösterilmeli'' dedi. 

Yıldırım, risk altında olanların mutlaka grip aşısı olması gerektiğini, grip aşısı olanların hastalığa yakalanma riskinin çok düşük olduğunu da sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2006 Pazartesi 14:30:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?