5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'İnternet ve toplum' konferansı

Fırat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurhayat Varol, internetin, amaç dışı kullanımından dolayı toplumsal çöküntülere neden olduğunu söyledi. 

Gaziantep Kolej Vakfı öğrencilerine "İnternet ve Toplum" konulu konferans veren Nurhayat Varol, internetin toplumsal yozlaşmaya yol açtığını ifade ederek, "Ülkemizde internet kafelerin mantar gibi çoğalması ve bu alanda bulunan yasal boşluklar gençlerimizi, yeni yetişen çocuklarımızı bu noktalara çekmektedir. İnternet kafelere giden çocukların büyük bir bölümü sanal ortamda sansürsüz olarak birçok şeyle karşılaşmakta, bu giderek onların yaşamında kötü bir alışkanlık haline gelmektedir" dedi. 

İnternetin evlere girmesiyle, aileyi ciddi tehlikelerin beklediğine de işaret eden Varol, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Diğer taraftan evlere giren bilgisayarlar birçok aile arasında geçimsizlik nedeni olmakta, eşler ve çocuklar aile içi ilişkileri öteleyerek kendilerini sanal hapishane olarak nitelendirdiğimiz internete hapsetmektedirler. Amaç dışı kullanım sonucu birçok gelenek ve görenek öğeleri de ortadan kalkmaktadır. Ev içerisinde yaşayan aile bireyleri internet bağımlısı oldukları zaman birbirleriyle olan ilişkileri de asgariye düşmekte, geleneksel akşam yemekleri ortadan kalkmakta, herkes sanal ortamın verdiği olumsuz dünyanın birer bağımlısı haline gelmektedir. Oysa teknoloji amacı dışı kullanılmamalı, özellikle internet kullanıcıları internet kullanma kılavuzunu mutlaka okumalıdırlar. Uzun süre bilgisayar başında kalan insanlar bedensel olarak da vücut hareket etmediği için hantallaşmaktadır." 

Varol, internet kafe sahiplerinin tamamen kar amacını ön planda tuttuğu için küçük yaşta çocukların buralarda amaç dışı kullanım yaptıklarını söyledi. Varol, "Son dönemlerde basın haberlerinde okunan internet cinayetleri, kötü alışkanlıkların artması, kimlik saklama alışkanlığının ortaya çıkması yeni yetişen nesil üzerinde olumsuz etkiler sağlamaktadır. Sanal yalanların insan yaşamındaki olumsuz etkilerini meydana gelen kötü olaylarla izlerken, bu gidişe bir 'dur' denmesi gerektiğine inanıyorum. İnternet alışkanlığının artmasıyla komşuluk ilişkilerinin bitmesi, aile içi ilişkilerin asgari düzeye inmesi ve kitap okula ve yazma alışkanlığının ortadan kalkması toplumun gelecek dönemlerde ulaşacağı olumsuz olayları gözler önüne sermektedir. Günümüz gençleri internet kullanımıyla Türk dilini de unutmuş ortaya ilginç ve yeni kelimeler çıkarılmıştır. Amacı dışında kullanılan internet, yeni toplumsal olayların da patlamasında ana etken olacaktır" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2006 Salı 20:07:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa emül IP: 88.229.50.xxx Tarih : 1.08.2006 06:37:05
Bu gibi konferansların yaygılaştırlması gerekmektedir. Ülkemiz çocuklarına sahip çıkmamız gerekmektedir. Buda ancak bu gibi konferanslar düzenlenerek, yani yüz yüze anlatılmasıyla olur.