3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Jüpiter Dini'nin Kabe'si Dülük’te ortaya çıktı

Roma Dönemine ait en eski inanç merkezi sayılan ve yüzyıllardır aranılan Jüpiter Dolichenus Tapınağı, Gaziantep'te ortaya çıktı.

Alman Müster Üniversitesi'nden Prof. Winter'in başkanlığındaki kazı ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan tapınağın, Jüpiter dini için çok önemli mabet olduğu belirtilirken, tapınağın tam olarak ortaya çıkarılması ile binlerce turistin bölgeye çekilebileceği kaydedildi.

Jüpiter Dolichenus Tapınağı'nda sürdürülen kazıların son gününde Vali Lütfullah Bilgin ve Müze Müdürü Fatma Bulgan, Dülükbaba tepesindeki kazı alanına giderek, Prof. Dr. Elgelbert Winter'den tarihi yerin son durumu hakkında bilgi aldı. 2001 yılından beri bölgede kazı yaptıklarını belirten Prof. Winter, Dülük Antik Kenti'nin birçok kültür ve inancı içinde barındıran bir Roma şehri olduğunu, yaptıkları kazı çalışmalarının, Jüpiter Dolichenos'un Roma kültürünün doğduğu ve tüm dünyaya yayıldığı bir merkez olması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile birlikte yürüttükleri araştırma ve kazılarla, kent hakkında elde ettikleri bilgileri somut kanıtlarla desteklemeyi hedeflediklerini vurgulayan Winter,"Kazılardan elde ettiğimiz bulgular, buranın Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Antik Dönemde ve özellikle Milattan Önce 1. ve 2. yüzyıllarda en önemli yerlerden biri olduğunu gösteriyor. Buluntular, Milattan Önce 1.yüzyıldan başlayarak yakın döneme kadar çeşitlilik arz ediyor. Yaptığımız çalışmalarda 300'e yakın mühür bulundu. Burayı insanlığı kazandırmak adına elimizden geleni yapacağız." diye konuştu. Gaziantep'in kültürel eserlerin varlığı açısından oldukça zengin olduğunu belirten Vali Lütfullah Bilgin ise, kentin bu yönünün fazla bilinmediğini söyledi.

Birecik Barajı'nın suları altında kalması ve kurtarma kazılarıyla ilginin Zeugma Antik Kenti'ne kaydığını belirten Bilgin," Dülük kente daha yakın olmasına rağmen çok bilinmiyor. Kazı çalışmaları 5 yıldır devam ediyor. Buradaki kazılar yakında bakanlık kazısına dönüşecek. Prof. Dr.Engelbert Winter, bununla ilgili Turizm ve Kültür Bakanlığı'na bir rapor sundu. Biz Dülük'ü önemsiyoruz. Birçok medeniyete beşiklik etmiş bu kutsal mekanı turizme kazandırdığımızda, hem şehrimiz hemde insanlık kazanacak" diye konuştu. Gaziantep'in turizm sektöründe yolun başında olduğunu ifade eden Bilgin, "Yesemek, Tilmen, Rum Kale ve Zeugma'da yapılacak çok iş var. Fakat, bu tapınak yüzyıllar boyu aranılan bir yer ve çok önemli bir dini merkez. Yani Kabe, Vatikan ve Kudüs kadar önemli bir merkez. Bir anlamda Dülük Jüpiter Dolichenus Tapınağı, bu dinin mensupları için Kabe kadar önemli. Bunu iyi değerlendirmek için çalışacağız" dedi.

Prof. Dr. Elgelbert Winter ise son derece önemli bir bölgede sürdürdükleri kazı çalışmalarının en az 5 yıl daha süreceğini ifade ederken, tapınağın ortaya çıkarılması ile millattan öncesine ışık tutacaklarını ve önemli bir dini merkezi gün ışığına çıkarmış olacaklarını sözlerine ekledi.

Davut Uçar / Kenthaber / G.Antep
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2005 Perşembe 14:50:56
Güncelleme :6 Ekim 2005 Perşembe 15:23:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?