3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Büyük yarışmada ödül yağmuru

Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) “Kadından Kadına Köprü” projesi kapsamındaki “Tasarım Yarışması” sonuçlandı. Yarışmayı kazanan tasarım sahiplerine ödülleri, Mardin’de düzenlenen törende verildi.

Yarışmada; İnci Kangal, Mardin evlerini canlandıran desenli “Masa Örtüsü” ve Mardin yöresine özgü Bıttım Sabunu için hazırlanan yöresel motiflerle süslü Sabun Kutusu ile ödül kazanırken, Aslı Ertürk, Telkari yöntemiyle yapılan, keçe üzerine motifli “Osmanlı Terliği” ile ödüle layık görüldü.

Terlik form itibariyle Osmanlı bayan çarıklarının genel bir görüntüsünü taşımakla birlikte günümüze uyarlanmıştı. Haydar Akdağ, Mardin’in otantik yapısını doğu çizgileriyle birleştiren “Şarap Şişesi” ile yarışmada ödül aldı. Bu tasarım Mardin’deki mimari yapının bir parçası olarak dikkat çeken abbaraları (tünelleri), şehrin genel görüntüsünü ve Selçuklu döneminin doğu çizgisini bir şarap şişesinde sentezliyordu.

Yarışmada ödül alan tasarımlar toplam 37 tasarım arasından, yöreye özgünlük, üretilebilirlik, estetik, iyi gerekçelendirme, pazarlanabilirlik, yaratıcılık ve yenilikçilik kriterleri çerçevesinde yapılan değerlendirme sonucunda belirlendi. Öğrenciler tekstilden modaya, gıda ürün ambalajından mücevhere kadar istedikleri her türde tasarım yapmakta özgür bırakıldılar.

“Kadından Kadına Köprü” projesi, KAGİDER’in koordinatörlüğünde, Ayla Hekimoğlu tarafından yaratılan, (GAP/GİDEM) Girişimcilik Geliştirme Merkezi, (ÇATOM )Çok Amaçlı Toplum Merkezi ve Yeditepe Üniversitesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Proje kapsamında, Yeditepe Üniversitesi’nden seçilen altı başarılı Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencisi, araştırmalar için üç hafta süresince Mardin’de misafir edildi. Bu süre içerisinde tüm çevre kasabaları, köyleri, ÇATOM atölyelerini ve Mardin evlerini gezdiler. “Mardin’i dünya pazarında tanıtacak, üretilebilir ve dış pazarlara satılabilir ürünlere yönelik tasarımlar geliştirdiler. Bu çalışmaların sonucun da ortaya çıkan tasarımlar yarışmada değerlendirildi.

Projenin ikinci aşamasında, ödüle layık görülen üç tasarımın global pazarda satılabilecek ürünlere dönüşmesi için girişimci kadınlarla işbirliği yapılacak. Mardin’den seçilen altı kadın üretim, pazarlama, girişimcilik, kooperatifleşme süreçleri konusunda İstanbul’da eğitim alacak.

Proje, Dünya bankasının düzenlediği “ Yaratıcı Kalkınma Fikirleri” yarışmasında 724 proje arasından 127 projeden biri. Daha sonra , Ankara’da jüri önünde 2 günlük sunum aşamasında ödüle layık görülen 20 proje arasına girerek Dünya Bankası ve proje ortakları tarafından 10bin dolar fon almaya hak kazandı.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 13:20:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?