3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Zeytincilik yeniden başladı

Mardin'in Derik İlçesi'nde zeytincilik çalışmaları yıllar sonra tekrar başladı.

Derik Tarım Müdürlüğü, zeytinciliği ilçede yeniden hayata geçirmek amacıyla çalışma başlattı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tarım İlçe Müdürü Zeynettin Yılmaz, ilçede zeytinciliği yeniden faaliyete geçirmek için budama ve ilaçlama çalışması yaptıklarını söyledi.

Derik İlçesi'nin literatürlerde "Halhallı Zeytin" çeşidinin anavatanı olarak geçtiğini ifade eden Yılmaz, "Halhallı çeşidi orta irilikte, yağlık, yağdaki asit oranı çok düşük, bölgemizde yeşil sofralık olarak tüketilen yağlık bir zeytin çeşididir. Yüzyıllardan beri ilçemizde dikilmiş olan ağaçlar, günümüzde yaşlanmış, verimden düşmüş bir haldedir. İlçede zeytinciliği yeniden faaliyete geçirmek için yeni bahçe tesisi kurmanın yanı sıra, bu ağaçları gençleştirme budamasıyla aktif üretime kazandırmak çok kolay ve masrafsız bir çalışmayla gerçekleştirilebilir. Ancak üreticilerimizin atadan kalma ağaçlara dokunmadan, dokunursak sihri bozulur mantığıyla hareket etmeleri bizi zor duruma düşürmektedir" dedi.

Zeytinciliği ilçede yeniden hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirten Yılmaz, "Bize güvenen ve bahçelerini bize teslim eden 5 üreticimizin bahçesinde budama çalışmaları başlattık. Toplam 50 dekarlık alanda yapacağımız çalışmayla hem budama yapacak hem de her türlü hastalık ve zararlı mücadelesinde zamanında ilaçlama yapacağız. Şu anda budamasını bitirdiğimiz iki bahçede, bölgemizde etkili olan zeytin güvesi ve çiçek sap sokanına karşı ilaçlama yaptık. Ayrıca, Diyarbakır Zirai Mücadele Enstitüsü'nden ziraat yüksek mühendisi ve konu uzmanı İnanç Özgen'in katkılarıyla hem ilaçlama yaptığımız bahçede hem de ilaçlanmayan başka bir bahçede zeytin sineği ve zeytin güvesine karşı tuzaklar kurduk. Bu tuzaklarda haftalık olarak düzenli sayım yapacağız. Çalışmalarımızda budama konusunda maddi sorumluluğu üstlenen ilçemiz eşrafından eczacı M. Mahfuz Kızıl ile kullanacağımız ilaçları üstlenen Yaşar Tarım sahibi Hatip Yaşar'a katkılarından dolayı teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2006 Cuma 15:59:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?