4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Tarihte en düşük taban fiyat

Mardin'de çiftçiler, hükümetin belirlediği 2005 yılı buğday, arpa, çavdar ve yulaf taban fiyatlarının düşük olmasına tepki göstererek, "Bu maliyetler karşısında, verilen fiyatın yeterli olduğunu söyleyenlere herkes güler" dedi.
Aralık ayının ilk haftasını geride bırakmalarına rağmen, yağmurun yağmaması üzerine ektikleri buğdayın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını belirten çiftçilerden Abdulkadir Yıldız, yağmur duasına çıkmaktan başka çarelerinin kalmayacağını söyledi. Bölgede kurulan bilinçsiz sondaj kuyuları nedeniyle bütün kaynak sularının kuruduğunu öne süren Yıldız, "Geçen yıl zaten buğdaydan zarar etmiştik. Bize 425 bin liraya mal olan buğdayı, 260 bin liraya satmak zorunda kaldık" dedi.
Abdulkadir Yıldız, tarım konusunda maruz kaldıkları haksız uygulamalara karşı çıkarak, "Maliyetiyle karşılaştırdığımızda Türkiye tarihindeki en düşük buğday taban fiyatı 2005 yılında verildi. Bütün çiftçiler gibi biz de zarar ettik. Evimin önündeki 8 traktörümden 6'sını satmak zorunda kaldım. Avrupa'daki fiyatla aynı seviyeye getirmek istiyorlar, ama Avrupa'da buğday çiftçisinin gübresi ve ekipmanı ücretsiz olduğu için taban fiyatlar düşük oluyor. Bizde ise verilen taban fiyat gübrenin parasını karşılamıyor. Böyle bir uygulama, kafamızda soru işaretlerine sebep oluyor. Çiftçilerimizin çoğu buğdaya da kota gelecek endişesine kapıldı. AB ile el ele verdiler, çiftçilerimizi yok edecekler. Çiftçiler, bir gün mutlaka bunun hesabını soracak" şeklinde konuştu.
Geçen yıl sattıkları buğday taban fiyatına tepki gösteren çiftçiler, 1 yıl içinde mazot ve gübre fiyatlarının yüzde 30, tohumluk fiyatlarının da yüzde 12 civarında arttığını söyleyerek, "Bu maliyetler karşısında, verilen fiyatın yeterli olduğunu söyleyenlere herkes güler. Çiftçiye 'Bırakın bu işi' demek istiyorlar. Fiyatlar geçen yıla nazaran artmadı, tam tersine yüzde 20 civarında azaldı. 2004-2005 yılı girdi maliyetini göz önüne almaları gerekirdi. Mardin'de beyaz buğday 260 bin ve diğer cinsler de 240 bin liralık tarifeden işlem görecek. Almadığımız primleri bile hesaba katsak, geçen yılki fiyatı bulmuyor" şeklinde konuştu.
Bu arada, Mardin Ovası'nda Ramazan Bayramı'ndan bugüne değin yağış görmeyen çiftçi, kuraklık korkusu yaşamaya başladı. 200 bin hektar alanda buğday ekilen Mardin'de, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde ve metrekareye düşen yağış miktarının da mevsim normallerinin altında olması, çiftçiyi endişeye sürükledi.
.
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2005 Salı 12:50:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?