4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Nakliyeci şoförler ateş püskürüyor

Avrupa Birliği'ne (AB) uyum yasaları kapsamında şoförlere yönelik olarak çıkarılan yasalara tepki gösteren Mardin Şoförler Odası Başkanı Ali Baraj, "Mardin'de trafiğe kayıtlı 80 bin şoförden nakliye işi ile uğraşan 50 bine yakın şoför esnafı mağdur duruma düştü" dedi.

AB'ye uyum yasaları kapsamında, nakliye işi ile uğraşan şoför esnafına vergi mükellefi olma zorunluluğunun getirilmesine karşı çıkan Baraj, çıkarılan yasanın Türkiye'nin ekonomisine yararlı olacağını savunduğunu, ancak bu yasaya hazır olmayan şoförleri zor duruma sokacağını düşündüğünü söyledi.

41 yıldan beri aktif olarak çalıştığı şoförlük hayatının son 12 yılında şoförlerin hakkını aramak için Şoförler Odası'nda başkan olarak görev yaptığını belirten Baraj, "1 aydan beri yürürlüğe giren yasayla, nakliye işi ile uğraşan veya araç ruhsatında ticari araç yazan araçları kullanan bütün şoförlere zorunlu olarak Ticari Taşıt Kullanma Belgesi ile vergi mükellefiyeti getirdi. Bu yasayla, Mardin'de trafiğe kayıtlı 80 bin şoförden nakliye işiyle uğraşan 50 bine yakın şoför esnafı zor duruma düştü. Yasa, onları tam anlamıyla işçi statüsüne kaydırıyor, ama firma sahibi ve araç sahibi, bir işçi kadar ücret vermiyorki şoföre. Mardin'de görev yapan şoförlerin çoğu zaten Irak'a asgari bir para ile gidiyor. Yük taşıyıcısının beyannamesinde belirttiği şoför fiyatı bedelinin tamamını şoföre ödemiyor ki, şoför de o kadar vergi ödesin. Bu konuda arada kalan yine şoför esnafımız olacak. Bu konuda bir düzenlemenin yapılmasını istiyoruz. Bölgede hem yollardan hem de Irak'taki kaos ortamından dolayı şoförler, can güvenliği olmadan kelle koltukta çalışıyorlar. Hükümet, şoförlerin helal kazançla kazandığı paraya göz dikeceğine, gidip her gün yüzlerce kazanın yaşandığı İpekyolu'nu yapsın, gitsin Irak'a giden şoförlerin can güvenliğini sağlasın" dedi.

Yeni yasayla birlikte bir düzenlemenin olmaması halinde Irak'a yük götüren firmaların, nakliye işiyle uğraşacak şoförleri bulmakta zorluk çekeceği iddiasında bulunan Baraj, "Bu yasa değiştirilmezse, şoförler önümüzdeki günlerde yeni yasa için geniş katılımlı bir eylem yapacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2005 Perşembe 16:40:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cemal kaya IP: 88.224.96.xxx Tarih : 27.05.2006 01:32:27
Sayın ALİ BARAJ'I şöför esnafına verdiği destektn dolayı tebrik ediyorum.gerçektende şöförün hali ortada ama hükümet bunu bi türlü gündeme getirmiyor.