4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Valilikten işadamlarına 'fuar' tepkisi

İzmir'de 8 - 18 Eylül 2005 tarihlerinde düzenlenecek olan 74. İzmir Enternasyonal Fuarı'na "Onur Konuğu İl" olarak davet edilen Mardin için, Mardin Valiliği Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, Mardinli sanayicilerin fuara rağbet etmediği belirtildi.

Sanayicilerle birlikte fuara katılmak istemelerine rağmen, mecburen ellerindeki imkanlarla fuara katılacaklarını belirten Vali Temel Koçaklar, ilk kez uygulanan "Onur Konuğu Şehir" için, tarihi ve kültürel değerleriyle inanç ve kültür turizmi bakımından insanların ilgisini çeken ve beğenisini toplayan Mardin'in tanıtılmasının yanı sıra, sanayisini de ön plana çıkarmak istediklerini söyledi.

Mardin'in artık bir dünya kenti olduğunu ifade eden Vali Koçaklar, "Birçok devletin katılacağı İzmir Enternasyonal Fuarı'na Mardin kendi ölçeklerinde renk katacaktır. Yaklaşık 2 milyon insanın gezeceği bu organizasyonun Mardin için önemi büyük olup, bu fuarda Mardin'in tarihi, kültürel ve turizm varlıklarının tanıtımı yapılacaktır. Bu fuar ile Mardin ilimizin, inanç ve kültür turizmi yönünden daha da gelişmesi sağlanacaktır" dedi.

74 yıldan bu yana her yıl artan coşku ve gururla açılan bu fuarı yaklaşık 1.5 - 2 milyon kişinin ziyaret edeceği tahmin edilirken, uluslararası düzeyde geniş bir kitleye hitap edecek olan bu organizasyona Mardinli sanayicilerin rağbet etmemesine Mardin Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Musa Öztürk tepki gösterdi.

Fuarın, Mardin'in tanıtımında önemli bir fırsat olduğunu düşündüklerini dile getiren Öztürk, bu konuda yaptıkları çalışmalarda Mardin Valiliği olarak hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını söyledi. İzmir Fuarı'nda Mardin için 378 metrekarelik bir alan tahsis edildiğini belirten Öztürk, "Uluslararası bir fuar için bu çok büyük bir alan demektir. Mardin'e ayrılan bu stantta ilimizin sanayisi, ticareti, tarihi, turizmi, el sanatları, folkloru, taş ustalığı, telkarisi gibi geleneksel ürünlerimizi sergileyeceğiz. Sayın Valimiz Temel Koçaklar'ın büyük gayret ve desteğinde olan fuar çalışmalarımız, büyük bir hızla devam etmektedir. İl olarak Vali Yardımcımız Kemal Kızılkaya'nın başkanlığında çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir Fuar Düzenleme Kurulu oluşturuldu. Kurul olarak, Mardinli sanayicilerimizden hiçbir ücret talep etmeden bu fuara katılımlarını sağlamak için çok çalıştık, ama onları ikna edemedik. Fuar Düzenleme Kurulu olarak sanayicilerle birlikte birçok kez ayaklarına gidip Organize Sanayi Bölgesi'nde onlarla defalarca toplantı yapmamıza rağmen, buradaki arkadaşları ikna edemedik. Mardin'de faaliyet gösteren Sanayici ve İş Adamları Derneği, Genç İş Adamları Derneği ile Mardin Sanayici ve İş Adamları Derneği'ne başvurmamıza rağmen, bize herhangi bir cevap vermediler. Ne yazık ki, bütün uğraşlarımıza rağmen Mardin'in sanayisini fuarda tanıtacak bir ekip kuramadık" şeklinde konuştu.

Fuara ilgi duyan, katılım ve destek verebilecek olan her kesimden vatandaşı ilk günden beri davet ettiklerini anlatan Öztürk, "Bu nedenle, Mardin'de oturan veya halen ilimiz dışında ikamet eden tüm vatandaşlarımıza görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu hususta sanayiciler başta olmak üzere herkesin ve kesimin katkı ve desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

Sanayicilerin fuara rağbet etmedikleri yönündeki eleştirilere cevap veren Genç İş Adamları Derneği Mardin Şube Başkanı Ferhan Ademhan ise, fuara katılmak istemelerine rağmen yüksek meblağda para istenmesinden dolayı katılmaktan vazgeçtiklerini iddia etti. Sanayiciler olarak, Mardin'in 'Onur Konuğu' il olarak davet edildiği 74. İzmir Fuarı'nda Mardin'in tanıtımında etkin rol oynamak istediklerini ifade eden işadamı Ferhan Ademhan, "Sanayiciler olarak bizler her zaman ikinci planda kaldık. Fuar için yapılan toplantıların ilkinde bizler çağrılmadık. Tepki gösterince ikincisine çağırdılar. Fuarda Mardin için ayrılan 80 bin dolarlık bütçenin Ticaret ve Sanayi Odası'nın imkanlarıyla ödenebilmesine rağmen bu paranın sanayicilerden karşılanmasına karşıyız. Bu paranın 20 bin dolarını biz sanayiciler olarak üstlenebiliriz, ama bizim durumumuz da zaten ortada. Mardin Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odası'ndan bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz" dedi.

Bu arada, Fuar Düzenleme Kurulu'nun çalışmalarını yerinde takip etmek ve destek vermek üzere merkezi İstanbul'da bulunan Mardin Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı (MAREV) Başkan Yardımcı Yakup Tahincioğlu'nun Mardin'e geldiği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2005 Cumartesi 13:28:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?