3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

'Aşırı beslenme vücuda zarar verir'

Mardin Kadın ve Doğum Hastanesi Başhekimi Dr. Adem Özden, sağlıklı yaşamanın sırrının dengeli ve doğru beslenmeden geçtiğini söyledi.

Dünya Gıda Günü'nde dünyadaki dengesiz beslenmeye dikkat çeken Başhekim Dr. Özden, sağlıklı ve uzun yaşamın dengeli beslenmeyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti. Fazla yemenin yetersiz beslenme kadar zararlı olduğunu vurgulayan Özden, "Yetersiz beslenme kadar, aşırı beslenme de vücuda zarar verir. En ideali, yeterli ve dengeli beslenmedir. Yetersiz beslenme kemik erimesi başta olmak üzere anemiye, dişeti kanamasına, zeka gelişiminin engellenmesine, dikkatsizlik ve huzursuzluklara sebep oluyor. Yine vitamin eksikliğinden dolayı saç dökülmeleri görülebiliyor. Aşırı gıda alımı ise başta şişmanlık olmak üzere kalp, şeker, tansiyon gibi birçok rahatsızlara yol açabiliyor" dedi.

Ülkemizde genellikle kadınların kulaktan dolma bilgilerle bilinçsizce diyet yaptığını kaydeden Özden, "İnsanlar, 'diyet yapıyorum' diye aç kalıyorlar. Yetersiz ve dengesiz besleniyorlar. Oysa, vücudun gereksinimleri uygun ve yeterli şekilde alınmalıdır. Ayrıca diyetler, kişiden kişiye farklılık gösterir. Kişinin yaşına, cinsiyetine ve hastalığına göre farklılık gösterebilir. Diyet yaparken bütün bunlar göz önünde bulundurularak uzman kontrolünde yapılmalıdır. Sağlıklı yaşamın sırrı dengeli ve bilinçli beslenmeden geçer" şeklinde konuştu.

Bebekler için de ilk 6 ay boyunca kesinlikle anne sütünün kullanılması gerektiğinin altını çizen Dr. Özden, Dünya Gıda Günü'nde milyonlarca çocuğun ölümle karşı karşıya olmasının ise dünyadaki besin üretim ve dağılımının dengesizliğinden, hızlı nüfus artışından, ekonomik güçsüzlük ve dengesizlikten, çevrenin olumsuz gelişiminden, dengesiz ve yetersiz beslenmeden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 16:18:08
Güncelleme :19 Ekim 2005 Çarşamba 19:00:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?