30
Nisan
2024
Salı
EĞİTİM

Eğitimin sorunları tartışıldı

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi tarafından eğitim sorunları hakkında panel düzenlendi. Şair Nabi Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile bazı sendika üyeleri katıldı.

Panelde açılış konuşması yapan Şanlıurfa Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Suphi Çiçek, "Şanlıurfa'da ilköğretimde sorunlar ve çözüm önerileri konulu panel düzenledik. Maalesef eğitim ve sorun kavramları ülkemizde uzun yıllardır birlikte kullanılan kavramlar haline gelmiştir. Eğitim sorunlarından en önemli sorunlarından birisi de bilgisizlik. Biz 15-20 gündür programın üzerinde çalışıyoruz. Ulaşabildiğimiz bütün kesimlere, öğretmenlere, okullara, valiliğe ve belediyeye her yere ulaşmaya çalıştık. Bu halde şimdiye kadar kimsenin teşrif ettiğini göremedik. Katılımın az olması, eğitimin en önemli sorunun eğitime olan ilgisizlik olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Türkiye'nin eğitim sorununa bakmadan önce, bu sorunu da doğrudan ilgilendiren demokratikleşme sorunu vardır. Demokratikleşmenin önünde sivilleşmeyi yasal engelleri birlikte saymak mümkün. Rahmetli Özal'ın başlattığı demokratikleşme adımlarının bu günkü iktidar zamanında AB uyum yasaları çerçevesinde ivme kazanmış olmasından zevk duyarken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in çalışmalarıyla eyvah yeniden geriye mi gidiyoruz endişesini yaşadık. Partinin kurmaylarının açıklamasıyla yeniden rahat bir nefes aldık. Evet Türkiye'nin terör sorunu vardır. Ama 3-5 çapulcunun yanlış adımları dolayısıyla demokratikleşmeden geri adım atmayacak kadar kararlı olmalıdır. Kararlı olmak zorundadır. Bu demokratikleşme adımlarını nasıl hızlandıracağız. Bu gün ki eğitim sistemimizle bunu nasıl yapacağız. İşimiz çok kolay değil. Evde dayakla başlayan eğitim anlayışımız okulda askerde, devlet memuru olunca amirinden ya da sicil amirinden sicil korkutmasıyla dayak şeklinde devam ediyorsa, burada gerçekten bizi bekleyen ciddi sorunlar vardır. Eğitim sisteminin çarpıklığından beslenen yolsuzluk, yoksulluk, yağcılık ve Türkiye'yi ayıplı gülünç konuma düşüren yasaklar, bunların her biri birer tez konusu olabilir. Bu yasaklar ve yanlışlar sayesinde defolu işletilmekte" dedi.
2005 yılında milletin anayasasını yazmak için çağrıda bulunan Gündoğdu, "En önemli sorunumuz ise anayasamız. 1960 Anayasası demokrasiyi iktidardan korumak için yazılmış. 1980 Anayasası da iktidarı demokrasiden korumak için yazılmıştır. İktidara muhalefete bütün kesimlere çağrıda bulunuyorum. Gelin 2005'de bir anayasa yazalım. Bu milletin anayasası olsun" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, İlköğretim Okulları Müfettişi Ali Hikmet Demir, Şair Nabi İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Sarmış, Merkez İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni Yunus Yeğin tarafından katılımcılara bilgi verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2005 Cumartesi 16:53:56
Güncelleme :24 Eylül 2005 Cumartesi 16:56:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?