8
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

Şanlıurfa'da eğitim sorunları

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir Sen) Şanlıurfa Şubesi, pazartesi günü başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı öncesi kentteki sorunları değerlendirdi. Şube Başkanı Suphi Çiçek, ildeki problemlerin başında kalabalık sınıflar, öğretmen eksikliği, bina yetersizliği ve mevsimlik öğrencilerin bulunması olduğunu söyledi. 

Eğitim-Bir Sen yönetim kurulu üyeleriyle öğretmenevinde bir basın toplantısı düzenleyen Suphi Çiçek, hazırladıkları "Şanlıurfa'da İlköğretimin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paketi" kitabıyla ilgili bilgi verdi. 2006-2007 eğitim öğretim sezonu öncesi Şanlıurfa eğitimini masaya yatıran Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Suphi Çiçek, "Okul sayısının azlığı ve öğretmen eksikliği sınıf mevcutlarının gereğinden fazla şişmesine neden olmaktadır. Ülke genelinde sınıf mevcudu ortalaması 38 iken, kentte bu rakam il merkezinde 71, kırsalda 45, il ortalamasındaysa 61 öğrenci civarındadır. AB standartlarına göre derslik başına düşen öğrenci sayısı 24'tür. Kalabalık sınıflar diğer illere oranla kentin eğitim düzeyinin geri sıralarda kalmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı üniversite ve ortaöğretim sınavlarında ilimiz hep son sıralarda kalmaktadır. 2005-2006 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa OKS'de 71, ÖSS'de ise 69. sıradadır" diye konuştu.
İldeki okulların büyük bir kısımım eski olduğunu kaydeden Çiçek, "Çağdaş donanım ve yeterlilikten yoksun olan bu okulların bina ihtiyacı plansız ve projesiz karşılanmaktadır. Okul yapma ve bina temini belli bir sisteme ve düzene göre yapılmalıdır" dedi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bölge sorunlarına yönelik araştırma ve planlama komisyonları oluşturmadığını ifade eden Çiçek, bakanlığın uygulamaya koyduğu ücretsiz kitap dağıtımı kapsamında son 2 yıldır kitap dağıtım ihalesinin yapılmadığı için birçok öğrenciye kitap ulaştırılamadığını kaydetti. 

Şanlıurfa eğitiminde yaşanan sorunlara çözüm önerilerinde de bulunan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Suphi Çiçek, "İldeki yerel eğitim politikalarının temelinde ideolojik ve aşiretsel yaklaşımlar yerine evrensel değerler ön plana çıkarılmalı, il içi öğretmen atamalarının genellikle merkezi ve merkezi bölgelere yakın yerlerde yoğunlaşmaması, mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların ailelerine ekonomik katkı sağlanmalı, eğitim kalitesine yerel katkı oluşturmak amacıyla milli eğitim müdürlüğü bünyesinde yöreye yönelik eğitim programları ve projeleri geliştirmek üzere sosyolog, psikolog, rehber-danışman gibi yetkililerden oluşan bir araştırma-planlama birimi kurulmalıdır" şeklinde konuşmasını tamamladı.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2006 Cumartesi 16:52:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?