30
Nisan
2024
Salı
EĞİTİM

Fıstıkta zarar büyük

Şanlıurfa'da fıstık üretiminin bu yıl etkili olan soğuk hava nedeniyle büyük çapta zarara uğradığını belirten Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, zararın boyutunun yüksek olacağını bildirdi.

Hava şartlarında meydana gelen ani değişiklikler ve sıcaklığın Nisan ayında mevsim normallerinin altında seyretmesinin, fıstık üretimini olumsuz yönde etkilediğini belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, "Antep fıstığı çiçeklenme döneminde, hava sıcaklığının düşmesine karşı çok hassastır. Mart ayında mevsim normalleri üzerinde sıcaklık yaşanması, fıstık gözlerinin erken açılmasına neden olmuştur. Daha sonra havaların soğuması ve özellikle ani soğuklar erken çiçek açan fıstık ağaçlarında büyük zarara yol açmıştır" dediler.

 Şanlıurfa ve ilçelerinde, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin gözlem yaptıklarını ifade eden yetkililer, "Şanlıurfa merkez, Birecik, Halfeti, Bozova başta olmak üzere tüm ilçelerimizdeki fıstık bahçelerimizde don zararları tespit edilmiştir. İlk gözlemlere göre, fıstıkta yüzde 70 oranında bir zarar söz konusudur. 2005 yılında 77 bin 69 hektar alandaki fıstık ağaçlarından tahmini 20 bin 965 ton ürün bekliyoruz" diye konuştular.

Yetkililer, bu yıl havaların mevsim normallerinde olması halinde önümüzdeki yıl fıstık rekoltesinin yüksek olacağını ve fıstık ağaçlarındaki meyve gözlerinin göründüğünü söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2005 Cuma 11:41:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?