7
Mayıs
2024
Salı
EĞİTİM

'Tarımsal eğitim yeniden düzenlenmeli'

Tarım öğretiminin başlamasının 160. yıldönümü münasebetiyle Harran Üniversitesi (HÜ) Eyyübiye Kampusü'nde düzenlenen törende tarımsal öğretimin dünü, bugünü ve yarını ele alındı.

Ziraat Fakültesi önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törenler, daha sonra Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Hüseyin Apan Konferans salonunda devam etti. Törenlere HÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aytekin Berkmen, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Tarım öğretiminin başlangıcı ve sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren HÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, halen 23 ziraat fakültesinde eğitim-öğretim yapıldığını kaydetti. Ziraat mühendislerine olan önemin her geçen yıl artacağını belirten Prof. Dr. M. Ali Çullu, "Son yıllardaki nüfus artışı dikkate alındığında her 32 yılda dünya nüfusu ikiye katlanmaktadır. Türkiye'deki nüfus artışı dikkate alınırsa, her 30 yılda ülkemizdeki nüfusun da iki katına çıktığı görülmektedir. Bu hızlı nüfus artışı, gelecekte insanlık için en büyük sorunun gıda yetersizliği ve gıdaya bağlı diğer problemler olacağını göstermektedir. Bunun anlamı ise gelecekte tarım ve ziraat mühendisliğinin önemini daha fazla artıracaktır" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, tarımsal öğretimin 160. yılında ziraat mühendislerinin sorunlarının artarak devam ettiğini ifade ederek, "Yetersiz eğitim ve teorik uygulamadan yoksun meslektaşlarımız iş hayatında yeterli başarıyı yakalayamamış durumdadırlar. YÖK, diğer fakültelerde olduğu gibi ziraat fakültelerindeki eğitimin de kalitesi üzerinde olumsuzluklara neden olmuştur. Ziraat Fakültelerinde daha önce uygulanan gece veya ikili öğretimle sadece işsiz meslektaşlarımızın sayısının artmasına neden olmuştur. Ziraat mühendislerinin sayısının çok olmasına rağmen yetişmiş eleman sayısı maalesef talep edilenin altındadır" diye konuştu.

Melik, 2004 yılından itibaren uygulamaya konulan tarım danışmanları konusunda yeni bir problem oluşturduğunu ifade ederek, mevcut tarım danışmanlarının sıkıntılarının çözüme kavuşturulmadan yenilerinin alınacak olmasının, bu konudaki sıkıntıları artıracağını kaydetti.

Türkiye'de tarımsal öğretimin son 20 yılda belli bir aşama geçirdiğini, ancak bunun yeterli olmadığını belirten HÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, ziraat fakültelerinde eğitim için yeni bir model oluşturulması gerektiğini söyledi. Ziraat fakültelerinde yapılacak yeni eğitim modeli için çalışmaların başladığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Büyükburç, 2007 yılından itibaren fakültelerde yeni eğitim modeline geçileceğini söyledi.

Konuşmasında Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) uygulandığı bölgede yaşanan tarımsal sorunlara değinen Rektör Büyükburç, "GAP'ın tarımsal potansiyelinin sadece yüzde 10'u kullanılmaktadır. Bölgenin tarım potansiyelinin yüzde 90'lık bölümü ekonomiye kazandırılamıyor. Bunda bizlerin de mesuliyeti var. Biz Üniversite olarak bölgedeki tarım potansiyelinin kullanılabilmesi için bir çalışma başlattık. Bölgenin tarım sektöründe yaşanan problemleri belirleyerek çözümünde bir yön çizmek istiyoruz. Bölgemizde çiftçilerimizin üniversite imkanlarından faydalanmalarını istiyoruz. Onların sık sık bizlere gelerek bu konuda çalışmalarına destek istemelerini bekliyoruz" dedi.

Rektör Büyükburç, son 5-6 yılda Ziraat Fakültesine çok önemli maddi kaynaklar sağladıklarını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2006 Pazartesi 14:50:01
Güncelleme :16 Ocak 2006 Pazartesi 14:55:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?