7
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Kürtçe konuşmaktan aldığı cezayı kürtçe açıkladı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubesi Üyesi ve Azadi Welat dergisi yazarı Ayşe Gökkan, HADEP ve DEHAP kurultaylarında Kürtçe konuştuğu için almış olduğu cezayı Kürtçe olarak açıkladı.

İHD'de Kürtçe basın açıklaması yapan Ayşe Gökkan, kendisine verilen cezanın uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu iddia etti. İHD Şanlıurfa Şubesi'nde Türkçe yerine Kürtçe açıklamada bulunan Gökkan, "Dünya'da her birey anadiliyle konuşur. Anadil insan haklarının en temel ilkesidir. Bu hak hiçbir yasayla bireyin elinden alınamaz. Doğuştan sahip olunan bir haktır. Türkiye'nin de imzaladığı İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi'nce de kabul edilmiştir" dedi.

Gökkan, Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle ceza aldığını belirterek, "Ben 2000-2005 yıllarında Şanlıurfa'nın HADEP ve DEHAP oluşumlarının büyük kurultaylarında parti meclis ve kadın kollarında seçilip görev yaptım. Görev yaptığım süre içersinde anadilimde konuştuğum için bana birçok dava açıldı. 20 Ağustos 2000 yılında Şanlıurfa'nın HADEP Halfeti İlçe kongresinde Kürtçe konuşma yapmaktan Halfeti Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 6 ay hapis cezası verildi, 450 YTL ağır para cezasına çevrildi. 27 Ekim 2002 tarihinde Şanlıurfa DEHAP 3. sırada milletvekili adayı olarak Kürtçe konuşma yapmaktan Viranşehir Asliye Ceza Mahkemesi tarafından bin 296 YTL ağır para cezasına çarptırıldım" diye konuştu.

Verilen cezaların antidemokratik olduğunu kaydeden Ayşe Gökkan, "Her siyasi parti, kongre, kurultay ve seçim çalışmalarıyla kendi politikalarını yerleşim alanlarında tanıtır. Bireyler, partilerin politikalarına göre taleplerine yanıt olabilen partiyi tercih edip üyesi, seçmeni veya yöneticisi olabilirler. Türkçe dışında konuşulan dillerin Siyasi Partiler Yasası'na Muhalefet olarak tanımlanan 2820 sayılı yasanın farklı madde ve fıkralarına göre cezalandırılması, örgütlenmeye engel teşkil etmekte ve bireyin seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmektedir. Bu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin örgütleme hakkının da engellenmesidir. Bu cezayla anadilimde konuşma hakkım yasaklanmış, seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmiştir. 'Anadilini kullanmaktan sabıkalı biri' olarak tanıtılmayı kişiliğimi rencide eden bir saldırı olarak görüyorum. Bu yasa kaldırılmalıdır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2006 Pazartesi 19:00:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?