2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Rosenberg heyeti GAP’ı geziyor

19 ülkeden 50 kişinin katıldığı heyet arasında bulunan Kanada Çevre Bakanı Lorne Taylor, projeden etkilendiğini belirterek, "Projede katma değeri yüksek olan sanayilere yatırım yapılmış" dedi.


Dünyadaki su kaynaklarıyla ilgili bilgi ve deneyimlerin paylaşılması amacıyla 4 - 8 Eylül tarihleri arasında Kaliforniya Üniversitesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) ve Dış Politika Enstitüsü’nün katkılarıyla Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 4. Rosenberg Uluslararası Su Politikaları Forumu, bugün GAP BKİ’de verilen brifingle devam etti.

 Düzenlenen brifinge GAP Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Kanada Çevre Bakanı Lorne Taylor, ABD Rosenberg Derneği Başkanı Henry J. Vaux Jr., Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sınıraşan Sular Dairesi Başkanı Mithat Rende, GAP BKİ Müdürü Rafet Yılmazoğlu ile 19 ülkeden su mühendisleri, üst düzey yöneticiler ve üniversitelerden uzmanlar katıldı.


Projeden çok etkilendiğini belirten Kanada Çevre Bakanı Lorne Taylor, "Gezdiğimiz ve gördüğümüz projelerden çok etkilendim. Kanada’da benim de bulunduğum Alberta eyaletinde büyük sulama projeleri var, fakat bu büyüklükte değil. Bu projeler düşünülürken beşeri insan yönünü ön planda tutmak gerekiyor. Bu açıdan da yapılan çalışmalardan çok etkilendim. Gaziantep’de gezdiğimiz sanayi bölgesinde de gördüğümüz gibi, projede sanayilerin de düşünülmesi gerektiği kanısındayım. Biz Alberta’da ürünleri yetiştirip ondan sonrasını düşünmüyoruz. Halbuki bu bölgede bunun düşünülmüş olmasından, katma değeri yüksek olan sanayilere yatırım yapıldığını görmekten çok etkilendik" dedi.


Yapılan gezi ve incelemelerle ilgili olarak değerlendirme yapan GAP Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli ise, "Dünyadaki su kaynaklarıyla ilgili deneyim ve bilgilerin paylaşılmasıyla ilgili Rosenberg Uluslararası Su Politikaları Formu’nun 4.’sü Türkiye’de yapılmaktadır. Özellikle sulama ve enerji projelerinde sadece enerji ve sulama amaçlı bakılmakta. Halbuki GAP, uluslararası arenada deneyimlerini paylaşan örnek bir model olarak gösterilmekte. Biz sadece fiziki gerçekleşme, baraj ve sulama olarak bakmıyoruz. Sürdürülebilir insani kalkınma ile beraber entegre ediliyor ve hayran kalıyorlar" diye konuştu.


GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli’nin GAP konusundaki brifinginin ardından heyet, tünel çıkış ağzını ziyaret etti ve Atatürk Barajı’na hareket etti. Heyet, gezi ve incelemelerini tamamlandıktan sonra 7 Eylül’de Bilkent Üniversitesi’nde toplantılarını sürdürecek.

ŞANLIURFA (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2004 Pazar 16:10:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?