4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Esnaf ucuz işçilikten şikayetçi

Kayseri'nin yaklaşık 500 yıllık alışveriş mekanı olan Bedesten İçi Halı ve Kilim Çarşısı esnafı, bu günlerde oldukça dertli. Esnaf, tarihi çarşının artık eskisi gibi ilgi görmediğini, bunun en büyük sebebinin de Uzakdoğu'dan getirilen ucuz işçilikle yapılan halılar olduğunu belirtti.

Kayseri'nin en eski alışveriş mekanlarından Bedesten İçi Halı ve Kilim Çarşısı esnafı, el emeği göz nuru halı ve kilimleri yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunarken, çarşının eskisi kadar ilgi görmediğini belirtiyor. Halı ve kilime yönelik el sanatlarının asla yok olmayacağını belirten esnaf, ancak bazı gelişmelerden dolayı kendilerinin de etkilendiğini bildiriyor. Son yıllarda ithal halılar yüzünden sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Hüseyin Başpınar, "Baba mesleğini sürdürüyorum. Yurtdışında üretilen halılar Türkiye'ye göre daha ucuz işçilik ile yapıldığı için sektörümüz olumsuz yönde etkileniyor" dedi.

Ucuz işçilikten dolayı Türkiye'deki mağazaların yüzde 90'ında yabancı halı bulunduğuna dikkat çeken Başpınar, yurtdışından gelen halılara kota konulmasını gerektiği söyledi. Başpınar, "Bizim derdimiz sadece ithal halılar değil. Turistik turlardan da şikayetçiyiz. Çünkü tur şirketleri şehrin bu tarihi mekanını unutuyor ve turistleri adeta buralardan uzaklaştırıyor. Her şeye rağmen elimizden geldiğince mesleğimizi yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2005 Cuma 12:38:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?