4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

KTO: Türkiye'yi sıkıntılı günler bekliyor

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin belli olacağı 3 Ekim 2005 tarihine az bir zaman kala, Türkiye'yi sıkıntılı bir güz dönemi beklediğini söyledi. KTO olarak Türkiye'nin AB'ye üyeliğinde devlet ve hükümet başkanları düzeyinde çıkan olumsuzluğun giderilmesi ve AB'ye üyelikte iyi bir yol haritası bulunmasını umut ettiklerini kaydeden Kilci, "Türkiye, AB'ye üyelik müzakerelerinin başlaması için atılması gereken bütün adımları attı. Eğer yeni şartlar, yeni dayatmalar getirilerek Türkiye yıpratılmaya, Türkiye AB'ye alınmak istenmezse, dünyanın sonu değil. Almazlarsa almasınlar, biz kendimize yeteriz" dedi.

KTO Başkanı Kilci, 1997 yılında odaları bünyesinde kurulan AB Bilgi Bürosu'nun, AB'nin çeşitli konularında bu ay içerisinde düzenleyeceği toplantılar hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda AB'nin Türkiye için artıları ve eksileri yönünde açıklamalarda bulunan Kilci, ülke nüfusunun yüzde 80'inin AB'ye girmek istediğini, bu isteklerinin temelinde yatan sebebin ise insan hakları ve demokrasiyle insanca yaşamak olduğunu söyledi.

Kilci, "3 Ekim'e az bir süre kaldı. Bu tarih öncesi AB ülkelerinin bazı hükümet ve devlet başkanlarının yeni şartları ve olumsuz açıklamaları var. Türkiye hükümetinin yetkilileri ise bu yeni istek ve açıklamalara karşı 'bırakır gideriz' şeklinde cevaplar veriyor. Biz hükümetin bu tavrını destekliyoruz. Türkiye AB'ye üyelik müzakerelerinin başlaması için üzerine düşen bütün vazifeleri yerine getirdi. Hatta bir çoğunu da uygulamaya koydu. Buna karşın sözde Ermeni meselesi, Kıbrıs ve Ege sorunu gibi problemler gündeme getirilip, Türkiye'ye dayatılmaya çalışılıyor. Bizden tavizler isteniyor. Belki istenilen tavizler arasında teröristbaşı Öcalan'ın affını da isteyecekler. Bu yüzden diyorum ki, bizi sıkıntılı bir güz dönemi bekliyor. Biz de bunları kabul etmeyeceğimiz için, bizi belki AB'ye almayacaklar. Almazlarsa almasınlar. Dünyanın sonu değil. Biz kendimize yeteriz" diye konuştu.

KTO Başkanı Kilci, AB'nin Türkiye'de projeler için sağladığı hibeden Kayseri'ye düşen payın 22.5 milyon euro olduğunu bildirirken, proje çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 16:44:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?