3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Markalaşma yarışı

Kayseri, Malatya, Rize ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) başkanları, şehir adıyla bütünleşmiş ürünlerdeki markalaşmanın uluslararası boyuta taşınması gerektiğini söyledi.

Kayseri pastırması, Malatya kayısısı, Rize çayı ve Amasya elması gibi şehir adıyla özdeşen ürünler kendi markalarını çıkardı. Markaların kendi şehri ile tanınması kapsamında Türkiye'deki ticaret ve sanayi odaları adeta ürünlerin patentini almak için birbirleri ile yarışır hale geldi.

Kayseri Ticaret ve Sanayi Odası (KTO) Başkanı Hasan Ali Kilci, uluslararası marka olmadan önce firmanın patent almasının önemli olduğunu belirterek, markalaşmanın uluslararası arenaya taşınması açısından Türkiye'deki firmaların birbirleriyle yarıştığını belirtti. Markalaşma ve patent konusunda Kayserili şirketlerin 15 yıllık mazisi bulunduğunu kaydeden KTO Başkanı Kilci, "Kayseri pastırması ile mantısı bir markadır. Bu tür markaları Kayseri olarak uluslararası boyuta taşıdığımızı düşünüyorum" dedi.

Ticaret Odası olarak "marka" ve "patent" konusununa büyük önem verdiklerini ifade eden KTO Başkanı Kilci, firmaları bu tür konulurda daha da bilinçlendirmek açısından toplantılar düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Mücahit Fındıklı ise, uluslararası marka olmanın yolunun tanıtımdan geçtiğini vurguladı. Özellikle dünya pazarında 76 ülkeye ihracat yapan Malatya kayısısının "marka" konusunda önemli yollar kateddiğini ifade eden Fındıklı, "Firmalar sadece Türkiye pazarında değil, dünya pazarında kendini kanıtlamalı" dedi.

Markalaşmanın özellikle son yıllarda atağa geçtiğini ifade eden Rize Ticaret ve Sanayi Başkanı (RTSO) Ömer Ofluoğlu da, sanayicilerin konu üzerinde bilinçlendiğini, bununda yeterli olmayacağını belirterek, "Türkiye, dünyada görülmemiş bir pazara sahip. Bunu değerlendirip her dalda uluslararası marka olmamız gerekir" diye konuştu.

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Muammer Gedik ise, uluslararası olmak için, rekabet ortamının oluşması gerektiğini ifade etti. Gedik, "Devlet, üretici pazarına yardımcı olması ve firmaların çıtalarının yükselmesi için destek çıkkması gerekir" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 16:23:47
Güncelleme :29 Kasım 2005 Salı 16:35:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?